Rompetrol Rafinare a investit un milion de dolari pentru ecologizare, pe platforma Petromidia

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a investit un milion de dolari într-un proiect de ecologizare a unui sit contaminat istoric cu produse petroliere, aflat pe suprafaţa platformei Petromidia.
Economica.net - mar, 04 mart. 2014, 10:23
Rompetrol Rafinare a investit un milion de dolari pentru ecologizare, pe platforma Petromidia

‘Ecologizarea zonei Facle-Halde-Şenal, perimetru menţionat în Inventarul naţional de situri contaminate istoric din România, reprezintă o reafirmare a angajamentului Grupului Rompetrol privind respectarea legislaţiei de mediu în vigoare, precum şi respectarea angajamentelor pentru protejarea perimetrelor utilizate în activităţile platformei Petromidia’, a declarat Felicia Andrei, QHSE Group manager în cadrul Rompetrol Rafinare, într-un comunicat remis AGERPRES.   

Lucrările de ecologizare au fost realizate de firme specializate în acest domeniu, pe parcursul a doi ani şi au constat în ecologizarea unei suprafeţe de 5.000 metri pătraţi, respectiv tratarea reziduurilor cu conţinut de produse petroliere grele, în concentraţie sub nivelul pragului de alertă admis, în conformitate cu legislaţia de mediu.

Tehnologia de decontaminare a constat în tratamentul enzimatic al zonei afectate, efectuându-se, în paralel, recuperarea produsului petrolier şi pomparea apei curate în staţia de epurare proprie. Etapele proiectului au presupus investigaţiile iniţiale (efectuarea de analize, stabilirea reţetei tratamentului adecvat), execuţia propriu-zisă, corecţiile dozajelor de enzime în funcţie de diferitele grade de contaminare din teren şi refacerea ecologică. După finalizarea ecologizării, perimetrul a fost înierbat, împrejmuit cu pomi şi redat utilizării industriale.

Proiectul de remediere a fost realizat cu respectarea prevederilor din Acordul de mediu deţinut de Rompetrol Rafinare pentru execuţia acestuia, având ca rezultat atingerea ţintelor de remediere stabilite de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, precizează compania.

Grupul Rompetrol este deţinut integral de KazMunayGas – compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan – ce îşi desfăşoară activitatea în 12 ţări, cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei.

Grupul este implicat în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în operaţiuni adiţionale – explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, transport etc.

Compania Rompetrol Rafinare operează rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti. Rafinăria Petromidia reprezintă peste 40% din capacitatea de rafinare a României.

Te-ar mai putea interesa și
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în august 2021 cu 3,87%, ajungând la aproximativ 1,82 milioane, comparativ cu 1,76 milioane de poliţe PAD active la......
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Compania indiană de medicamente Torrent Pharmaceuticals, prezentă în circa 40 de state din lume, a decis dizolvarea şi ...
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Perioada în care s-a identificat şi remediat o breşă de securitate a crescut cu şapte zile, în 2021 faţă de anul ...
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor posibilitatea de a fi plătiţi cu proprietăţi în loc de numerar
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor ...
China Evergrande Group, un mare dezvoltator imobiliar chinez care în prezent trece prin dificultăţi financiare, a demarat ...