Rompetrol Rafinare a trimis autorităţilor planul de acţiuni pentru decontaminarea terenului de la Vadu

Rompetrol Rafinare a transmis în cursul acestei săptămâni autorităţilor de mediu planul de acţiuni pentru decontaminarea terenului situat în aria localităţii Vadu, unde au fost descoperite recent reziduuri petroliere, se arată într-un comunicat al companiei, remis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 05 apr. 2019, 14:07
Rompetrol Rafinare a trimis autorităţilor planul de acţiuni pentru decontaminarea terenului de la Vadu

Planul de acţiuni elaborat respectă prevederile legislaţiei de mediu şi ia în considerare şi suportul autorităţilor locale.

„În mai puţin de o săptămână de la constatarea situaţiei de fapt, compania a efectuat investigaţii de specialitate pentru determinarea exactă a întinderii şi nivelului în adâncime a contaminării terenului, iar în baza concluziilor preliminare s-au identificat soluţiile tehnice necesare implementării planului de acţiuni în perioada următoare”, se mai precizează în comunicat.

Compania spune că a luat toate măsurile pentru securizarea şi monitorizarea zonei, în condiţiile în care, în acest moment, contaminarea nu prezintă risc de extindere, infiltrare sau incendiu.

Din datele preliminare, cantitatea totală de sol contaminat este estimată la 40.000 de tone, aceasta fiind situată la o distanţă de peste 500 de metri faţă de localitatea Vadu şi aproximativ 2,5 kilometri de ţărmul Mării Negre.

„Deşi, din perspectiva legislaţiei de mediu, compania, în calitate de proprietar al terenului contaminat, are obligaţia de a lua măsurile de mediu necesare decontaminării, reiterăm faptul că Rompetrol Rafinare nu este sursa contaminării şi nu poate fi considerată responsabilă pentru această situaţie. Compania nu desfăşoară activităţi sau operaţiuni în zonă, nu deţine depozite, conducte de transport ţiţei sau alte produse petroliere. Mai mult, nu a desfăşurat activităţi în zona contaminată în ultimii aproximativ 20 ani – de la finalizarea procesului de privatizare”, susţin oficialii companiei.

Cu sprijinul autorităţilor de resort, Rompetrol Rafinare va analiza şi identifica în perioada următoare mecanismul, perioadă şi sursa/responsabilul acestei contaminări.

„În acest sens, facem apel la cei care deţin informaţii relevante privind modul în care s-a produs contaminarea, dar şi în ceea ce priveşte sursa acesteia, să le pună la dispoziţia autorităţilor de resort. Rompetrol Rafinare cooperează şi oferă sprijin deplin tuturor autorităţilor implicate în identificarea poluatorului, limitarea poluării şi remedierea tuturor problemelor”, au adăugat oficialii Rompetrol.

Rompetrol Rafinare deţine în localitatea Vadu un teren în suprafaţă totală de 75 de hectare, din care circa 50 de hectare reprezintă cele două iazuri de autoepurare (liniştire şi macrofite) – ultima treaptă a staţiei de epurare a apelor industriale şi menajere de pe platforma Petromidia, CET Midia, Petromar, dar şi a apelor uzate menajere ale oraşului Năvodari, edificate anterior anului 1990.

În 2006, compania a finalizat lucrările de modernizare şi automatizare a staţiei de epurare, gradul de eficienţă în îndepărtarea poluanţilor din apele uzate fiind în conformitate cu normele aplicate de legislaţia naţională şi cea din Uniunea Europeană. Investiţia s-a ridicat la circa 6,3 milioane euro.

În prezent, calitatea apei uzate deversată în iazuri este monitorizată zilnic, obligaţie impusă prin actul de reglementare.

Luna trecută, autorităţile au fost sesizate cu privire la poluarea unei zone din apropierea plajei Vadu, una din ultimele plaje sălbatice de la Marea Neagră.

În legătură cu acest subiect, Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Mălin Muşetescu, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că proprietarul terenului (Rompetrol – n. r.) pe care s-a semnalat poluare evaluează situaţia în momentul de faţă.

„În zonă sunt două casete, aşa cum le spun specialiştii, în care s-au deversat reziduuri petroliere în anii ’70-’80. Între timp, a apărut Rompetrol, iar conform legii, ei trebuie să acţioneze pentru neutralizarea hidrocarburilor”, a afirmat Muşetescu.

El a mai spus că în zonă nu au apărut mortalităţi avi-faunistice şi că, din datele pe care le are, pânza freatică nu este afectată.

„Din ce am înţeles, o casetă are 80 de centimetri adâncime, iar cealaltă are un metru şi jumătate. Nu ştim ce se întâmplă sub aceste adâncimi. Se forează, se vor face analize şi vom vedea cum este afectat mediul. Este o zonă cu o poluare istorică, dar asta nu înseamnă că nu trebuie intervenit de urgenţă”, a menţionat guvernatorul Deltei.

Potrivit sursei, societatea Rompetrol are obligaţia să prezinte ARBDD un plan de neutralizare a poluării cu hidrocarburi.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...