Rompetrol Rafinare va integra activitatea subsidiarei Rompetrol Petrochemicals

Compania Rompetrol Rafinare va integra activităţile de petrochimie în cadrul celor de rafinare, procesul urmând să înceapă în luna noiembrie a acestui an.
Economica.net - joi, 11 iul. 2013, 19:37
Rompetrol Rafinare va integra activitatea subsidiarei Rompetrol Petrochemicals

„În prezent, Rompetrol Petrochemicals este deţinută de Rompetrol Rafinare în proporţie de 100%. Principalele beneficii ale integrării petrochimiei în cadrul Rompetrol Rafinare sunt optimizarea întregului proces tehnologic şi îmbunătăţirea gestionării resurselor energetice, ceea ce determină reducerea costurilor de operare şi creşterea eficienţei în desfăşurarea activităţilor. Pe termen mediu, investiţiile în rafinărie si în instalaţia HDPE (Polietilenă de înaltă densitate) vor optimiza costurile de procesare, ceea ce va permite creşterea marjei brute cu o rată anuală de 13%, până în 2017. De asemenea, estimările indică o creştere a EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) pentru petrochimie, datorită marjelor îmbunătăţite, cu 5,6 puncte procentuale până în 2017, (de la 0,9% în 2013 la 6,5% în 2017) şi a marjei EBIT (profitul înainte de dobânzi şi taxe) cu 8,2 puncte procentuale în 2017 (de la -4,3% în 2013 la 3,9% în 2017)”, se arată îtr-un comunicat transmis, joi, de Rompetrol Rafinare (RRC) Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Decizia integrăririi a fost luată miercuri de Consiliului de Administraţie al Rompetrol Rafinare şi trebuie validată în AGA, convocată pentru 16 august.

La finele lunii aprilie, activele Rompetrol Petrochemicals erau evaluate la 132 milioane dolari, conform unei evaluări a PricewaterhouseCoopers.

„Având în vedere faptul că cele două companii, Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Rafinare, şi-au desfăşurat complementar activitatea pe platforma Petromidia, decizia de integrare a activităţilor are caracter formal. Cu toate acestea, integrarea activităţilor de petrochimie şi a celor de rafinare presupune simplificarea structurii organizaţionale a grupului, precum şi reducerea volumului de muncă necesar derulării transferurilor între societăţi. Integrarea activităţilor celor două companii implică şi transferul personalului din petrochimie la Rompetrol Rafinare (…) Totodată, includerea petrochimiei în activităţile Rompetrol Rafinare presupune transferul contractelor comerciale de aprovizionare şi comercializare, cumpărarea activelor constând în imobilizări necorporale, imobilizări corporale, mijloace fixe, investiţii în curs”, se spune în comunicat.

Integrarea se va derula fără întreruperea procesului de producţie şi „reprezintă o continuare a strategiei Grupului Rompetrol de a concentra într-o singură entitate activitatea de producţie”.

„Complexul petrochimic Petromidia a fost proiectat ca un sistem unic integrat, format în principal din entităţile de producţie rafinare şi petrochimie. Din punct de vedere tehnologic, complexul a fost conceput ca un tot unitar pentru obţinerea din prelucrarea ţiţeiului a produselor petroliere (benzine, motorine, păcură, gaze) şi a produselor petrochimice (polietilene, polipropilene)”, se mai arată în comunicat.

Compania Rompetrol Petrochemicals a fost înfiinţată în decembrie 2002 şi este unicul producător de propilenă din România, iar din 2010 este singurul producător de polietilene.

The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), iar statul deţine 44,69% din acţiuni. Grupul Rompetrol este deţinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

Te-ar mai putea interesa și
Înaltul Comisar al ONU denunţă „cele mai ample şi mai grave” regrese pe care le-a văzut vreodată în domeniul drepturilor omului
Înaltul Comisar al ONU denunţă „cele mai ample şi mai grave” regrese pe care le-a văzut vreodată în domeniul ...
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a făcut apel luni la un nou început în faţa "celor mai mari şi mai grave regrese" în domeniul drepturilor omului pe care......
26 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 9.400 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
26 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 9.400 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
Un număr de 26 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Landul Bavaria negociază cu Intel pentru o uzină de cipuri
Landul Bavaria negociază cu Intel pentru o uzină de cipuri
Landul german Bavaria, „casa” BMW și Audi, se află în negocieri cu gigantul Intel pentru reazlizarea unei uzine producătoare ...
Eurostat: Consumul individual al românilor este la egalitate cu cel al estonienilor şi peste cel al grecilor
Eurostat: Consumul individual al românilor este la egalitate cu cel al estonienilor şi peste cel al grecilor
Consumul individual efectiv (AIC) per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), un indicator al ...