Rompetrol Rafinare va integra activitatea subsidiarei Rompetrol Petrochemicals

Compania Rompetrol Rafinare va integra activităţile de petrochimie în cadrul celor de rafinare, procesul urmând să înceapă în luna noiembrie a acestui an.
Economica.net - joi, 11 iul. 2013, 19:37
Rompetrol Rafinare va integra activitatea subsidiarei Rompetrol Petrochemicals

„În prezent, Rompetrol Petrochemicals este deţinută de Rompetrol Rafinare în proporţie de 100%. Principalele beneficii ale integrării petrochimiei în cadrul Rompetrol Rafinare sunt optimizarea întregului proces tehnologic şi îmbunătăţirea gestionării resurselor energetice, ceea ce determină reducerea costurilor de operare şi creşterea eficienţei în desfăşurarea activităţilor. Pe termen mediu, investiţiile în rafinărie si în instalaţia HDPE (Polietilenă de înaltă densitate) vor optimiza costurile de procesare, ceea ce va permite creşterea marjei brute cu o rată anuală de 13%, până în 2017. De asemenea, estimările indică o creştere a EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) pentru petrochimie, datorită marjelor îmbunătăţite, cu 5,6 puncte procentuale până în 2017, (de la 0,9% în 2013 la 6,5% în 2017) şi a marjei EBIT (profitul înainte de dobânzi şi taxe) cu 8,2 puncte procentuale în 2017 (de la -4,3% în 2013 la 3,9% în 2017)”, se arată îtr-un comunicat transmis, joi, de Rompetrol Rafinare (RRC) Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Decizia integrăririi a fost luată miercuri de Consiliului de Administraţie al Rompetrol Rafinare şi trebuie validată în AGA, convocată pentru 16 august.

La finele lunii aprilie, activele Rompetrol Petrochemicals erau evaluate la 132 milioane dolari, conform unei evaluări a PricewaterhouseCoopers.

„Având în vedere faptul că cele două companii, Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Rafinare, şi-au desfăşurat complementar activitatea pe platforma Petromidia, decizia de integrare a activităţilor are caracter formal. Cu toate acestea, integrarea activităţilor de petrochimie şi a celor de rafinare presupune simplificarea structurii organizaţionale a grupului, precum şi reducerea volumului de muncă necesar derulării transferurilor între societăţi. Integrarea activităţilor celor două companii implică şi transferul personalului din petrochimie la Rompetrol Rafinare (…) Totodată, includerea petrochimiei în activităţile Rompetrol Rafinare presupune transferul contractelor comerciale de aprovizionare şi comercializare, cumpărarea activelor constând în imobilizări necorporale, imobilizări corporale, mijloace fixe, investiţii în curs”, se spune în comunicat.

Integrarea se va derula fără întreruperea procesului de producţie şi „reprezintă o continuare a strategiei Grupului Rompetrol de a concentra într-o singură entitate activitatea de producţie”.

„Complexul petrochimic Petromidia a fost proiectat ca un sistem unic integrat, format în principal din entităţile de producţie rafinare şi petrochimie. Din punct de vedere tehnologic, complexul a fost conceput ca un tot unitar pentru obţinerea din prelucrarea ţiţeiului a produselor petroliere (benzine, motorine, păcură, gaze) şi a produselor petrochimice (polietilene, polipropilene)”, se mai arată în comunicat.

Compania Rompetrol Petrochemicals a fost înfiinţată în decembrie 2002 şi este unicul producător de propilenă din România, iar din 2010 este singurul producător de polietilene.

The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), iar statul deţine 44,69% din acţiuni. Grupul Rompetrol este deţinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

Te-ar mai putea interesa și
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China au înregistrat scăderi în clasament, transmite Reuters, citată de......
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 30 de milioane de lei
Ministerul Finanțelor a împrumutat 30 de milioane de lei
Ministerul Finanţelor a atras, vineri, 30 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi, când a împrumutat ...