1EUR = 4.7315 RON | Bucureşti 34 º

Companii

Rompetrol s-a înţeles cu Guvernul. Kazahii vor plăti o parte din datoria istorică a Petromidia

Rompetrol a anunţat semnarea unui memorandum cu Guvernul României prin care se stinge conflictul din justiţie pe marginea creanţei Petromidia. Rompetrol va plăti o parte din datoria istorică, iar statul va rămâne în continuare acţionar al rafinăriei Petromidia, cu cel puţin 10% din acţiuni. Kazahii au mai promis investiţii şi locuri de muncă.

15 feb, 2013 | ECONOMICA.net

"Grupul Rompetrol împreună cu Statul Român, reprezentat prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), în calitate de unic administrator, au încheiat astăzi un memorandum de înțelegere pentru închiderea disputei privind conversia obligațiunilor Rompetrol Rafinare în acțiuni în favoarea statului român" se arată într-un comunicat al companiei petroliere

"În baza acestuia, s-a agreat ca Grupul să răscumpere o parte din acțiunile deținute de statul român la Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești), acesta urmând să fie în continuare un acționar semnificativ al companiei din județul Constanța" se mai arată în comunicat.

"De asemenea, ambele părți și-au arătat deschiderea de a stabili un parteneriat pentru dezvoltarea sectorului energetic din România, dar și a rolului acesteia în regiunea Mării Negre și Uniunea Europeană. Prin obiectivele și beneficiile acestui parteneriat se numără diversificarea surselor de aprovizionare cu țiței atât a României, cât și a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de muncă, dar și stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investiții, cu un impact direct în economia României" mai spune Rompetrol.

"Forma finală a înțelegerii va fi finalizată în perioada următoare, după stabilirea și avizarea tuturor detaliilor tehnice și comerciale, dar și după aprobarea acestora de către autoritățile de resort și de către Consiliul de Adminstrație al companiei naționale de țiței și gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, unicul acționar al Grupului Rompetrol" se mai arată în comunicatul companiei petroliere.

O poveste de 10 ani

În octombrie 2003, Guvernul Adrian Năstase a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol Rafinare Constanţa (rafinăria Petromidia), existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 570 de milioane de euro. Potrivit acestui act normativ, societatea avea dreptul să convertească în acţiuni obligaţiunile pe care nu le răscumpăra la scadenţă. În 2010, anul scadenţei, Rompetrol a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 54 de milioane de euro, iar restul a convertit în acţiuni, potrivit legii din 2003 (Rompetrol a mai plătit şi dobânzile aferente obligaţiunilor, în sumă de 250 de milioane de dolari). Ca atare, statul a devenit acţionar la rafinărie, cu circa 45% din capital.

Statul a contestat decizia, fiind pe rol zeci de procese cu Rompetrol, majoritatea câştigate însă de companie. Luni, urma să aibă loc o nouă înfăţişare într-unul dintre ele (dosarul 14404/118/2010). În acest proces, statul a contestat decizia AGA Rompetrol prin care s-a decis intrarea statului în acţionariatul Petromidia. Ministerul Finanţelor a apreciat că nu se putea face o conversie parţială. Cu alte cuvinte, în accepţiunea statului, fie Rompetrol răscumpăra toate obligaţiunile, adică plătea toată datoria, fie nu mai răscumpăra nimic, caz în care toată datoria era convertită în acţiuni şi, în consecinţă, statul redevenea acţionar majoritar al rafinăriei. În primă instanţă însă, Ministerul de Finanţe a pierdut şi a înaintat recurs, iar luni este termenul de judecată.

Acum câteva zile premierul Ponta a declarat că ar prefera să se ajungă la o soluţie amiabilă între cele două părţi, înainte de termenul de luni.

Ştirea se actualizează

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO