Romprest investeşte 12 milioane euro într-o instalaţie de sortare a deşeurilor

Romprest investeşte în acest an aproximativ 12 milioane euro într-un proiect amplu, prin care va fi eficientizat sistemul de colectare selectivă, transport, sortare şi valorificare, în vederea reciclării deşeurilor colectate din Bucureşti şi judeţul Ilfov.
Economica.net - mar, 10 apr. 2012, 11:09
Romprest investeşte 12 milioane euro într-o instalaţie de sortare a deşeurilor

În acest moment, conform legislaţiei naţionale, administraţiile locale au ca obiectiv anual diminuarea cu 15 la sută a cantităţilor de deşeuri municipale şi asimilabile, colectate şi transmise spre depozitare, prin valorificare superioară. În perioada 2012-2020 autorităţile locale trebuie să atingă un nivel de pregătire pentru reciclare de minim 50 la sută din masa totală a cantităţilor de deşeuri menajere, explică Romprest.

Instalaţia de sortare, cu un grad ridicat de automatizare, are o capacitate de funcţionare de peste 50 tone/oră, ajungând la o capacitate anuală de aproximativ 190.000 tone. Cu ajutorul staţiei automatizate va fi redusă depozitarea în rampă cu minim 40 la sută, susţine Romprest.

Instalaţia de sortare poate fi extinsă modular cu instalaţii pentru compostarea deşeurilor biodegradabile şi producerii de biogaz, ajungându-se, astfel, la o reducere a depozitării în rampă de până la 70 la sută, în 2017.

Romprest este una dintre cele mai mari companii de profil de pe piaţa din România. Serviciile asigurate comunităţii şi companiilor respectă legislaţia europeană în domeniu şi protejează mediul.

Anual sunt alocate fonduri pentru înnoirea parcului auto. Pentru 2012, Romprest şi-a propus să investească cinci milioane euro în utilaje şi echipamente Euro 4 şi Euro 5.

Romprest foloseşte în programele de spălat stradal mecanizat soluţii ecologice speciale. De asemenea, apa folosită în spălatul stradal este asigurată din puţ propriu de mare adâncime, iar pentru combaterea poleiului este folosit antiderapant necoroziv, biodegradabil, fabricat în propria instalaţie. Pentru eficientizarea activităţii, Romprest gestionează intern servicii precum cele de service auto, car wash, tinichigerie etc.

Din 2008 Romprest a început colectarea pe două fracţii – fracţie umedă şi fracţie uscată prin dotarea populaţiei din Sectorul 1 cu europubele. Din 2009 s-au amplasat pe domeniul public puncte de colectare diferenţiată. De la 250 de puncte amplasate iniţial, compania are ca obiectiv extinderea numărului acestora la 500 puncte, până în iulie 2012, acum folosindu-se sistemul în patru fracţii.

În continuarea acestor acţiuni a fost demarat în octombrie 2009 şi programul „Pre-Colectează selectiv la tine acasă!” prin care Romprest distribuie gratuit saci pentru pre-colectarea selectivă (Hârtie&Carton, Plastic&Metal şi Sticlă) către asociaţiile de locatari din Sectorul 1 care au blocuri cu tubulatură. Programul a fost început cu peste 23 asociaţii de locatari din zonele Ion Mihalache şi Calea Griviţei, care au primit peste 3.500 saci/lunar.

Numărul asociaţiilor de locatari a crescut substanţial, la începutul anului 2012 fiind aproximativ 330 asociaţii locatari în program. Media numărului de saci dedicaţi pre-colectării selective a depăşit în 2012 20,000 bucăţi/lunar, iar pana la jumătatea anului numărul lor va ajunge la 50,000 saci distribuiţi/lunar.
În urma acestor programe a crescut şi cantitatea deşeurilor colectate selectiv, astfel, dacă în 2008 erau colectate 35 tone de deşeuri reciclabile, în 2011 cantitatea acestora a crescut la peste 13.500 tone.

Şi compoziţia deşeurilor a evoluat în ultimii ani. Astfel, în 2011 faţă de 2009, deşeurile metalice au crescut cu cinci ori, cele de sticlă de două ori, plasticul de 2,1 ori şi hârtia de 1,6 ori. Cantitatea de deşeuri de hârtie şi carton colectată în anul 2011, raportată la cantitatea colectată în anul 2008, a crescut de 117 ori, iar cea din deşeuri de plastic colectată în 2011, raportată la cantitatea din 2008, a crescut de 97 de ori.

O prioritate pentru Romprest este dezvoltarea pe termen lung a potenţialului angajaţilor. Compania are în desfăşurare două proiecte cofinanţate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. În cadrul primului proiect, în valoare de aproximativ 500.000 de euro, vor fi calificaţi şi recalificaţi în perioada ianuarie 2012-aprilie 2013, un număr de 300 de angajaţi, iar în cel de-al doilea proiect „Creşterea ocupării forţei de muncă din zona rurală”, în valoare de aproximativ 4.000.000 de euro, vor fi angajaţi 960 de muncitori, în perioada septembrie 2010-august 2012. Până în acest moment au fost angajaţi 930 de muncitori.

Romprest a investit în cei 11 ani de activitate peste 70 milioane de euro în activele societăţii. În acest moment compania are peste 6.000 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...