Romsilva a încheiat primele nouă luni cu afaceri de 1,15 mld. lei, cu 30% peste buget

Economica.net
29 10. 2013
padure_34688900_83127100

Regia a bugetat pentru periada menţionată afaceri de 766 milioane lei şi un profit brut de 33 milioane lei.

„Anul 2013 a fost un an benefic pentru regia naţională a pădurilor. Am realizat o cifră de afaceri mai mare cu 30% faţă de ceea ce ne-am propus. Profitul brut s-a situat la 120 milioane lei, o depăşire de 363%. Aceste rezultate se datorează în primul rând modului în care am realizat licitaţiile de masă lemnoasă, principala sursă de venituri a regiei. Am reuşit să obţinem o creştere a preţului mediu la lemn destul de bună, între 20 şi 35 lei pe metru cub. De asemenea, am mai scos de pe piaţă acel lemn care nu avea o provenienţă certă”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Direcţiile silvice cu cele mai bune realizări au fost la nivel de cifră de afaceri cele din Argeş, Botoşani, Caraş-Severin, Hunedoara, Prahova şi Suceava, iar la nivel de profit cele din Caraş-Severin, Dâmboviţa, Hunedoara, Maramureş şi Vâlcea.

El a arătat că Romsilva a analizat în detaliu la fiecare ocol silvic, ca acesta să devină un centru de profit.

„Am reuşit ca din cele 314 ocoale să avem 297 centre de profit. Mai avem unele în zona de câmpie cu probleme, cu calamităţi, unde nu am reuşit. Păzesc păduri private, nu încasează contravaloarea serviciilor şi în aceste condiţii mai sunt scăpări, dar sunt toate monitorizate în aşa fel încât să devină structura de bază în gestionarea fondului forestier”, a adăugat Crăciunescu.

El a arătat că Romsilva va introduce un sistem informatic care să monitorizeze orice lemn care iese din pădure, destinaţia acestuia şi preţul la care se valorifică.

„Nu puteam să implementăm aceste măsuri fără normative în spate şi chiar săptămâna trecut Guvernul a aprobat acel regulament privind provenienţa şi circulaţia materialului lemnos. Prin aplicarea acestuia vom reuşi să fim mult mai eficienţi în gestionarea fondului forestier”, a spus şeful Romsilva.

Regulamentul prevede printre altele ca transportul să nu se mai efectueze pe timp de noapte, iar lemnul vândut va fi măsurat nu estimat, cu provenienţă certă.

În ceea ce priveşte programul de împăduriri, pentru acest an sunt prevăzute 14.840 de hectare, din care în primăvară s-au efectuat lucrări de regenerare la 11.854 hectare, iar pentru restul suprafeţei se vor efectua în această toamnă.

Romsilva are în administrare 3,2 milioane hectare de pădure proprietatea statului şi 1 milion de hectare proprietate privată, dar şi 12 parcuri naţionale, 11 parcuri naturale, 38 de rezervaţii şi monumente ale naturii, 70 situri Natura 2000, 51 situri de importanţă comunitară şi 19 situri de protecţie avifaunistică.