1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

Companii

Romsilva: Preţul lemnului de foc pentru populaţie s-a dublat anul acesta

O gospodărie din mediul rural se aproviziona anul trecut cu lemne la un preţ de 200 de lei/mc, iar acum este de 400-450 lei/mc, a declarat marţi Ciprian Pahonţu, directorul general al Romsilva.

15 noi, 2016 | ECONOMICA.net

 "3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc. Avem perturbaţii pe piaţa lemnului de foc, generate de înăsprirea legislaţiei privind valorificarea lemnului. O gospodărie din mediul rural se aproviziona în trecut cu 200 de lei/mc, acum cu 400-450 lei/mc", a spus şeful Romsilva la un eveniment organizat de Focus Energetic.

Pe de altă parte, Romsilva a pus pe piaţă până pe 30 septembrie 430.000 mc de lemn pentru populaţie, la un preţ mediu de 153 lei/mc. Anul trecut a asigurat însă 1 milion de mc de lemn pe piaţă.

Până la finele anului, compania care administrează 49% din pădurile României va mai pune pe piaţă încă 400.000 mc de lemn pentru foc, potrivit lui Pahonţu.

Preţul mai ridicat de la nivelul pieţei reprezintă un efect de bumerang al înăspririi legii, potrivit şefului Romsilva. Acesta menţionează că Inspectorul Pădurilor poate da amenzi drastice pentru transporturi ilegale şi confisca lemnul, cu tot cu mijlocul de transport.

Cota de piaţă a Romsilva pe piaţa lemnului de foc este de circa 15%. Pentru a beneficia de lemn de la Romsilva, cei din mediul rural se pot adresa ocolului silvic din zona. Pahonţu a menţionat însă că în multe judeţe din Ardeal, Romsilva este minoritară.

Încălzirea cu lemne de foc este comparabilă, la nivel de cost, cu agentul termic furnizat de exemplu de RADET. Costul estimat este de circa 1.200-1.500 de lei pe iarnă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO