Romsilva: Profit brut de 130 de milioane de lei, în 2014 şi o cifră de afaceri de 1,44 miliarde lei

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva încheie anul 2014 cu un profit brut de peste 130 de milioane de lei, mai mare cu 30% faţă de cel de anul trecut şi o cifră de afaceri de 1,44 miliarde de lei, în creştere cu 15% faţă de 2013, a declarat, marţi, directorul general al RNP - Romsilva, Adam Crăciunescu, în conferinţa de bilanţ, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 16 dec. 2014, 10:57
Romsilva: Profit brut de 130 de milioane de lei, în 2014 şi o cifră de afaceri de 1,44 miliarde lei

‘Regia a avut un an cu rezultate bune, în condiţiile în care, faţă de un program de 1,255 miliarde de lei, am realizat o cifră de afaceri mult mai mare, de 1,44 miliarde lei. De asemenea, profitul brut a ajuns la 130 de milioane de lei, dar e posibil să îl depăşim când vom trage ultima linie la sfârşitul anului, chiar dacă faţă de anii trecuţi am recoltat un volum de masă lemnoasă mai mic’, a spus Crăciunescu.

Acesta a precizat că un alt lucru important realizat în 2014 a fost dublarea investiţiilor din resurse proprii, banii fiind direcţionaţi către achiziţia de utilaje.

‘Am reuşit în 2014 să dublăm investiţiile din surse proprii până la 80 de milioane de lei, bani care au fost direcţionaţi în special spre achiziţia de utilaje, care într-adevăr deţin motorul creşterii economice a regiei. De asemenea, prin măsurile pe care le-am luat a fost o transparenţă deosebită în organizarea licitaţiilor de masă lemnoasă şi am obţinut un coeficient de piaţă, în creştere începând cu 2012, fără să valorificăm masă lemnoasă suplimentară’, a adăugat şeful Romsilva.

Obiectivul Romsilva pentru 2015 este de a recolta masa lemnoasă prevăzută prin amenajamentele silvice, în condiţiile în care şi la nivelul UE s-a constatat că este necesară creşterea cu 10% a consumului de lemn.

‘Consider că trebuie recoltată masa lemnoasă, care este prevăzută prin amenajementele silvice să se recolteze, pentru că este o resursă regenerabilă şi este nevoie în economia românească de a fi pusă pe piaţa. La nivelul UE s-a analizat că este necesar un consum de lemn cu 10% mai mare în 2015, faţă de 2014’, a mai spus directorul general al regiei.

Tot în 2014, s-a constatat şi o scădere a suprafeţelor defrişate de pădure ca urmare a controalelor realizate de inspectorii silvici, a afirmat Crăciunescu.

Vânzarea lemnului reprezintă principală sursă de venit pentru regie, circa 85%, preţurile de vânzare fiind cu 40% mai mari, în medie, în ultimii doi ani. Restul veniturilor regiei au provenit din acţiuni de vânătoare şi din vânzarea fructelor de pădure, plantelor medicinale, ciupercilor şi vânatului.

RNP-Romsilva a recoltat în 2014 circa 9,1 milioane de metri cubi de lemn, însă programul prevedea o cantitate de 9,6 milioane metri cubi.

Romsilva funcţionează din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului şi Pădurilor şi administrează 3.266.494 hectare de pădure aflată în proprietatea statului, cu circa 18.000 de angajaţi, asigurând servicii silvice pentru o suprafaţă de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale sau privată a proprietarilor privaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...