Romsilva solicită constituirea de urgenţă a unui grup de lucru pentru stabilirea preţurilor pe nivelul minim de piaţă

Conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva solicită constituirea de urgenţă a unui grup de lucru pentru stabilirea preţurilor de vânzare a masei lemnoase pe nivelul minim de piaţă, anunţă Agerpres.
Economica.net - joi, 28 ian. 2016, 15:54
Romsilva solicită constituirea de urgenţă a unui grup de lucru pentru stabilirea preţurilor pe nivelul minim de piaţă

‘Trebuie constituit urgent Grupul de lucru cu participarea tuturor factorilor implicaţi, respectiv Consiliul Concurenţei, Ministerul Mediului, chiar şi cu Ministerul de Finanţe, care nu a vizat această Hotărâre de Guvern (HG 924/2015 n.r.) privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase precum şi cu Ministerul Justiţiei, pentru stabilirea preţurilor de vânzare pe nivelul minim de piaţă. Stabilirea nivelului de piaţă se face pe un calcul matematic pe care eu, ca director general, nu pot să îl schimb. Consiliul de Administraţie al Romsilva mi-a transmis să solicităm Consiliului Concurenţei noi lămuriri privind calculul pe nivelul minim de piaţă’, a declarat, joi, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Acesta a precizat că, în conformitate cu acest regulament, nivelul de piaţă este calculat pe baza preţurilor obţinute la licitaţie în 2015, iar preţul de pornire al licitaţiilor nu trebuie să fie mai mic decât acest nivel de piaţă.

‘Calculul nivelului de piaţă este corect. Hotărârea de Guvern face o precizare că preţul de pornire al licitaţiilor nu trebuie să fie mai mic decât acest nivel de piaţă, dar nu are nimic în comun cu preţul de pornire al lemnului pe piaţă, însă acest preţ de pornire obligă comitetele directoare ale direcţiilor silvice să nu scadă sub nivelul pieţei, care repet este un preţ mediu şi este calculat matematic folosind studii de cercetare în timp, confirmate şi autentificate. Nu cred că am dat dovadă de mult zel în calcularea acestui preţ pentru că am respectat prevederile acestui regulament. Consiliul Concurenţei a folosit noţiunea ‘în condiţii de piaţă’, referindu-se la condiţiile existente atunci când s-a lucrat la HG, astfel încât aceste preţuri de pornire să fie stabilite în acest fel. Ulterior, termenul a fost înlocuit prin HG cu ‘nivel de piaţă’, ceea ce înseamnă altceva. Vă informez că acolo unde licitaţiile s-au desfăşurat în mod normal, la 26 de direcţii silvice, am reuşit să vindem peste 1,3 milioane mc şi rata de creştere a preţului este între 10 şi 20% faţă de preţul de de pornire’, a explicat Crăciunescu.

Şeful Romsilva afirmă că toată lumea vrea să cumpere ieftin şi să vândă scump, deşi ‘lemnul în România are o valoare pe care trebuie să respectăm’.

‘Cred că trebuie să apreciem mai mult această resursă naţională strategică a României, trebuie să o protejăm cu toţii. Eu nu pot să accept ca un management neperformant al unor agenţi economici să se rezolve pe nişte preţuri mai mici. Dacă piaţa ne dă semnalul că mâine nu se poate vinde este normal ca autoritatea, respectiv Ministerul Mediului, să ia măsuri de modificare a acestei reglementări. Ei vor să schimbăm nivelul de piaţă, dar eu nu pot să-l modific decât odată pe an înainte de organizarea licitaţiilor principale’, a mai spus Crăciunescu.

Corpul de Control al primului-ministru a început o acţiune de control la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, care vizează perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2014 şi prezent, a anunţat un comunicat al Guvernului.

Obiectivele controlului vizează verificarea respectării dispoziţiilor legale cu privire la organizarea şi funcţionarea entităţii controlate, verificarea respectării dispoziţiilor legale şi a reglementărilor interne cu privire la îndeplinirea atribuţiilor specifice, precum şi alte aspecte relevante pentru acţiunea de control’.

Marţi, peste 4.000 de reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din domeniul forestier au protestat, timp de cinci ore, în faţa sediului Guvernului din Piaţa Victoriei, solicitând autorităţilor deblocarea activităţii din sectorul de profil şi rezolvarea problemelor apărute în urma licitaţiilor organizate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

O delegaţie formată din cele mai reprezentantive asociaţii profesionale din domeniul forestier a depus un memoriu la Secretariatul General al Guvernului, fiind, totodată, primiţi în audienţă de către secretarul general al Executivului, Sergiu Chelmu, şi de secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Erika Stanciu.

Conform documentului, se solicită adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă. Un alt punct al listei de revendicări se referă la modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, respectiv eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislaţiei în vigoare. De asemenea, se doreşte reprogramarea licitaţiilor principale la direcţiile silvice unde s-a adjudecat mai puţin de 50% din volumul oferit la licitaţie, cu preţuri de pornire sau de referinţă la nivelul preţurilor de pornire practicate în 2015, precum şi adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea şi vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva.

În plus, forestierii solicită interzicerea reţinerii şi exploatării fără licitaţie de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitaţiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase şi eliminarea licitării în plic, controale tematice ale Gărzilor Forestiere şi în pădurile administrate de RNP-Romsilva, precum şi depolitizarea Regiei

Te-ar mai putea interesa și
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
Toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, cea mai mare incidenţă la mia de locuitori fiind în judeţele......
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat duminică organizarea unei loterii având drept miză câştigarea unui autoturism ...
Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi la persoanele de peste 60 de ani – Agenţia Europeană pentru Medicamente
Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi la persoanele de peste 60 de ani – Agenţia Europeană pentru Medicamente
Administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca ar trebui evitată și la persoanele de peste 60 de ani, a declarat ...
ONRC: Numărul firmelor cu participare străină la capitalul social a crescut cu o treime în primele patru luni din 2021
ONRC: Numărul firmelor cu participare străină la capitalul social a crescut cu o treime în primele patru luni din 2021
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele patru luni din 2021, cu 32,84%, ...