Romslot: Funcţionarii fiscali acţionează fără a lua în considerare reglementările specifice jocurilor de noroc

Asociaţiile patronale din industria jocurilor de noroc consideră că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este pe cale să falimenteze industria de pariuri tradiţionale din România prin aplicarea impozitului minim pe profit de 5% la venitul organizatorului, considerat ca total al încasărilor, fără să scadă premiile acordate, notează Agerpres.
Economica.net - joi, 03 dec. 2015, 15:24
Romslot: Funcţionarii fiscali acţionează fără a lua în considerare reglementările specifice jocurilor de noroc

În opinia acestora, inspectorii ANAF interpretează eronat veniturile operatorilor, fără a lua în considerare reglementările specifice jocurilor de noroc.

‘Romslot, Asociaţia Organizatorilor de Sloturi, susţine în totalitate acţiunea iniţiată de Romanian Bookmakers, Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România, ce vizează clarificarea abordării eronate a funcţionarilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) cu privire la interpretarea venitului obţinut de către operatorii de pariuri sportive. Funcţionarii fiscali acţionează fără a lua în considerare reglementările specifice jocurilor de noroc, care stipulează definiţia veniturilor operatorilor. Romanian Bookmakers a semnalat aceste aspecte în data de 23.11.2015, cu prilejul mesei rotunde cu tema ‘Fiscalitatea şi contabilitatea activităţilor de organizare de jocuri de noroc în context european şi românesc’, eveniment la care au luat parte şi reprezentanţii Romslot’, se arată într-un comunicat al Romslot, remis, joi, Agerpres.

Mai mult, Romslot a solicitat un punct de vedere celei mai importante asociaţii europene din domeniul jocurilor de noroc, Euromat, al cărui membru este, iar răspunsul, formulat în urma unei analize la nivelul ţărilor membre, a confirmat poziţia Romslot.

‘Ca urmare a acestei iniţiative, Euromat a adresat autorităţilor din România, Ministerului Finanţelor şi Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, o scrisoare deschisă în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de interpretarea eronată a veniturilor operatorilor de către organele fiscale, oferă o analiză la nivel european şi solicită soluţionarea problemei’ se mai arată în comunicat.

Reacţia jucătorilor din piaţă vine ca urmare a unei ample acţiuni de control, demarată de ANAF, care vizează in corpore operatorii de pariuri tradiţionale. În cadrul controalelor, inspectorii ANAF aplică procentul de 5%, reglementat ca impozit minim pe profit prin Art. 18 din Codul Fiscal aflat încă în vigoare, la venitul organizatorului, considerat ca total al încasărilor, fără să scadă premiile acordate.

Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România susţine că, prin această greşeală de interpretare, date fiind controalele începute sau anunţate la nivelul operatorilor de pariuri tradiţionale din România, ANAF este pe cale să cauzeze falimentarea unei întregi ramuri economice, care în prezent asigură o colectare bugetară de aproximativ 120 de milioane de euro anual. Acţiunea va avea, de asemenea, impact negativ şi asupra industriei de sloturi din România, ţinând cont de faptul că agenţiile de pariuri generează 16% din venitul brut al pieţei jocurilor de tip slot-machines.

‘Sectorul jocurilor de sloturi a generat în 2012 în mod direct şi indirect 569 de milioane de euro la PIB-ul României, creând direct şi indirect 27.066 locuri de muncă şi generând 255 de milioane de euro în taxe şi impozite’, se mai arată în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor industriei, problema constă în faptul că autorităţile de control fiscal nu iau în calcul legislaţia specifică jocurilor de noroc, în care se stipulează că venitul operatorilor reprezintă diferenţa dintre total încasări (in) şi total plăţi ca premii câştigate (total out), incluzând jackpot-urile, adică Gross Gaming Revenue.

‘O altă interpretare decât aceasta ridică mari probleme întregii industrii. Este foarte important ca legea specială a jocurilor de noroc şi Codul fiscal să fie în acord şi să ţină cont de specificitatea industriei’, susţine directorul executiv al Romslot, Viorela Rădoi.

Te-ar mai putea interesa și
Populaţia şi firmele din Italia sunt afectate de dificultăţile economice. Redresarea – la finalul lui 2023, spune şeful UniCredit
Populaţia şi firmele din Italia sunt afectate de dificultăţile economice. Redresarea – la finalul lui 2023, spune ...
Gospodăriile şi companiile din Italia se ajustează la actualele dificultăţi economice iar aceste evoluţii vor sprijini redresarea economiei spre finalul lui 2023, când UniCredit se aşteaptă......
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
O avarie s-a produs, miercuri, la instalaţia de cracare catalitică a rafinăriei OMV Petrobrazi, incidentul fiind anunţat ...
Secetă 2022 – Suprafaţa agricolă afectată  a depăşit 700.000 de hectare
Secetă 2022 – Suprafaţa agricolă afectată a depăşit 700.000 de hectare
Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns, miercuri, la 715.802 hectare, în 38 de judeţe şi în Capitală, potrivit ...
Nicuşor Dan: Primăria a oprit centrala care furniza apa caldă pentru angajaţi ca să facem economie
Nicuşor Dan: Primăria a oprit centrala care furniza apa caldă pentru angajaţi ca să facem economie
Municipalitatea a oprit centrala care furniza apa caldă pentru angajaţi ca să facă economie, a anunţat edilul general ...