Romslot: Funcţionarii fiscali acţionează fără a lua în considerare reglementările specifice jocurilor de noroc

Asociaţiile patronale din industria jocurilor de noroc consideră că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este pe cale să falimenteze industria de pariuri tradiţionale din România prin aplicarea impozitului minim pe profit de 5% la venitul organizatorului, considerat ca total al încasărilor, fără să scadă premiile acordate, notează Agerpres.
Economica.net - joi, 03 dec. 2015, 15:24
Romslot: Funcţionarii fiscali acţionează fără a lua în considerare reglementările specifice jocurilor de noroc

În opinia acestora, inspectorii ANAF interpretează eronat veniturile operatorilor, fără a lua în considerare reglementările specifice jocurilor de noroc.

‘Romslot, Asociaţia Organizatorilor de Sloturi, susţine în totalitate acţiunea iniţiată de Romanian Bookmakers, Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România, ce vizează clarificarea abordării eronate a funcţionarilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) cu privire la interpretarea venitului obţinut de către operatorii de pariuri sportive. Funcţionarii fiscali acţionează fără a lua în considerare reglementările specifice jocurilor de noroc, care stipulează definiţia veniturilor operatorilor. Romanian Bookmakers a semnalat aceste aspecte în data de 23.11.2015, cu prilejul mesei rotunde cu tema ‘Fiscalitatea şi contabilitatea activităţilor de organizare de jocuri de noroc în context european şi românesc’, eveniment la care au luat parte şi reprezentanţii Romslot’, se arată într-un comunicat al Romslot, remis, joi, Agerpres.

Mai mult, Romslot a solicitat un punct de vedere celei mai importante asociaţii europene din domeniul jocurilor de noroc, Euromat, al cărui membru este, iar răspunsul, formulat în urma unei analize la nivelul ţărilor membre, a confirmat poziţia Romslot.

‘Ca urmare a acestei iniţiative, Euromat a adresat autorităţilor din România, Ministerului Finanţelor şi Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, o scrisoare deschisă în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de interpretarea eronată a veniturilor operatorilor de către organele fiscale, oferă o analiză la nivel european şi solicită soluţionarea problemei’ se mai arată în comunicat.

Reacţia jucătorilor din piaţă vine ca urmare a unei ample acţiuni de control, demarată de ANAF, care vizează in corpore operatorii de pariuri tradiţionale. În cadrul controalelor, inspectorii ANAF aplică procentul de 5%, reglementat ca impozit minim pe profit prin Art. 18 din Codul Fiscal aflat încă în vigoare, la venitul organizatorului, considerat ca total al încasărilor, fără să scadă premiile acordate.

Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România susţine că, prin această greşeală de interpretare, date fiind controalele începute sau anunţate la nivelul operatorilor de pariuri tradiţionale din România, ANAF este pe cale să cauzeze falimentarea unei întregi ramuri economice, care în prezent asigură o colectare bugetară de aproximativ 120 de milioane de euro anual. Acţiunea va avea, de asemenea, impact negativ şi asupra industriei de sloturi din România, ţinând cont de faptul că agenţiile de pariuri generează 16% din venitul brut al pieţei jocurilor de tip slot-machines.

‘Sectorul jocurilor de sloturi a generat în 2012 în mod direct şi indirect 569 de milioane de euro la PIB-ul României, creând direct şi indirect 27.066 locuri de muncă şi generând 255 de milioane de euro în taxe şi impozite’, se mai arată în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor industriei, problema constă în faptul că autorităţile de control fiscal nu iau în calcul legislaţia specifică jocurilor de noroc, în care se stipulează că venitul operatorilor reprezintă diferenţa dintre total încasări (in) şi total plăţi ca premii câştigate (total out), incluzând jackpot-urile, adică Gross Gaming Revenue.

‘O altă interpretare decât aceasta ridică mari probleme întregii industrii. Este foarte important ca legea specială a jocurilor de noroc şi Codul fiscal să fie în acord şi să ţină cont de specificitatea industriei’, susţine directorul executiv al Romslot, Viorela Rădoi.

Te-ar mai putea interesa și
Crystal Dental Clinic anunță că intră pe segmentul de servicii stomatologice corporate, o piață mai puțin acoperită
Crystal Dental Clinic anunță că intră pe segmentul de servicii stomatologice corporate, o piață mai puțin acoperită
Clinica Crystal Dental Clinic, care operează de 21 de ani pe piața de profil, raportează că a realizat o cifră de afaceri de 2,6 milioane de euro pentru 2023 și își anunță extinderea pe......
Better Music, cea mai mare agenție de marketing și management muzical pentru promovarea artiștilor din România (P)
Better Music, cea mai mare agenție de marketing și management muzical pentru promovarea artiștilor din România (P)
Artiștii care vor să aibă mai multă vizibilitate și succes în domeniul muzical, cu piese în trending, o bază reală ...
Compania de brokeraj Goldring l-a recutat pe Nicolae Tudor, fost angajat al Bank of America, pentru poziția de director de vânzări și tranzacționare
Compania de brokeraj Goldring l-a recutat pe Nicolae Tudor, fost angajat al Bank of America, pentru poziția de director ...
Goldring, unul companie de brokeraj care activează pe Bursa de Valori București, l-a recrutat pe Nicolae Tudor (30 de ani) ...
Rafinăria Petromidia caută partener pentru construcția unei fabrici de hidrogen verde
Rafinăria Petromidia caută partener pentru construcția unei fabrici de hidrogen verde
Rompetrol Rafinare Constanța, compania parte a grupului KMG International (Rompetrol), care administrează rafinăria Petromidia, ...