Romtelecom a avut în primul semestru un profit EBITDA în creştere cu 57%

Romtelecom a înregistrat în primul semestru un profit EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 80,8 milioane euro, în urcare cu 57,2% faţă de valoarea din perioada corespunzătoare a anului trecut, iar veniturile companiei au coborât cu 4,8%, la 316,5 milioane euro.
Economica.net - joi, 09 aug. 2012, 07:49
Romtelecom a avut în primul semestru un profit EBITDA în creştere cu 57%

În aceeaşi perioadă a anului trecut, Romtelecom a avut venituri de 332,4 milioane euro şi un EBITDA de 51,4 milioane euro, potrivit unui comunicat transmis joi de grupul elen OTE, acţionarul majoritar al operatorului român de telefonie, internet şi servicii TV.

Profitul operaţional (înainte de dobânzi şi taxe) al companiei a fost de 25,3 milioane euro în prima jumătate a anului, faţă de o pierdere de 28,7 milioane euro în perioada similară din 2011.

Romtelecom nu a înregistrat în primele şase luni ale acestui an costuri legate de programul de retragere voluntară a angajaţilor derulat în ultimii ani. În primul semestru al anului trecut, cheltuielile legate de acest program au fost de 27,9 milioane euro.

Numărul clienţilor companiei definit prin liniile de voce a scăzut cu 6%, la 2,404 milioane utilizatori, faţă de 2,558 milioane la jumătatea anului trecut.

Pe de altă parte, pe serviciile de internet broadband, compania a obţinut o majorare de aproape 8% a numărului de clienţi, de la 1,084 milioane la 1,169 milioane, reflctând o creştere organică, se spune în raport. Astfel, penetrarea abonamentelor broadband în numărul total de linii de voce a urcat al 49%, precizează compania.

Totodată, penetrarea serviciilor TV în baza de clienţi a Romtelecom a depăşit în premieră nivelul de 50%, deşi numărul utilizatorilor TV a coborât cu 1,2%, de la 1,222 milioane la 1,207 milioane, în principal din cauza „reorganizării portofoliului”. În trimestrul al doilea, clienţii serviciilor TV s-au înmulţit, iar veniturile obţinute pe acest segment au urcat datorită migrării utilizatorilor spre abonamente de valoare mai ridicată, se spune în comunicat.

Rezultatele celui de-al doilea trimestru din 2012 arată că am administrat bine veniturile și declinul înregistrat de vocea fixă. Romtelecom a avut rezultate mai bune în ceea ce privește veniturile, înregistrând creșteri de două cifre pentru serviciile de internet și TV, dar și creșteri pentru soluții complexe ICT, în concordanță cu strategia companiei de a crește veniturile din alte segmente decat vocea fixă. Această tendință de creștere a veniturilor generate de internet, TV și soluții ICT este un semn bun, chiar dacă veniturile totale ale companiei au înregistrat o ușoară scădere, de aproximativ 1,5% în comparație cu primul trimestru din 2012, în mare parte din cauza serviciilor de voce, dar și ca urmare a declinului veniturilor din interconectare în urma deciziei Autorității Naționale de Reglementare de reducere a tarifelor de interconectare”, a explicat Directorul Executiv Financiar Romtelecom, Anastasios Tzoulas.

Evoluția veniturilor în al doilea trimestru din 2012, în paralel cu reducerea accelerată a costurilor operaționale, precum și o valoare mai scăzută a deprecierii și amortizării, s-au tradus în obținerea unei performanțe pozitive a profitului operațional, pro forma EBITDA, fără costurile cu reducerea personalului, înregistrând o creștere de 11% în comparație cu al doilea trimestru din 2011.

Compania a reușit să-și protejeze mai bine baza de clienți, la acest moment unul din doi clienți Romtelecom folosind cel puțin două servicii ale companiei. În comparație cu trimestrul al doilea din 2011, numărul clienților de internet a crescut organic, cu aproximativ 8%. Numărul de clienți pentru serviciile TV a înregistrat un declin minor față de aceeași perioadă a anului trecut, după reorganizarea portofoliului de servicii TV, dar, în paralel, evoluția veniturilor a fost pozitivă, clienții migrând la abonamente TV mai mari, cu mai multă valoare adăugată. Cu privire la segmentul business, Romtelecom continuă să fie liderul pieței pentru segmentele de voce și internet fixe, dar și VPN.

Strategia comercială a companiei se va concentra în continuare pe oferirea de pachete, oferindu-le clienților posibilitatea de a-și personaliza serviciile în funcție de nevoile lor. Serviciul TV va rămâne serviciul central al acestei strategii.

Te-ar mai putea interesa și
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei......
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
Aproximativ 36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 71% consideră esențială bateria de mare capacitate, ...
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a avertizat joi asupra unor noi reduceri de costuri şi de personal, ...
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la ...