Romtelecom a primit aviz de retransmisie de la CNA, fără Digi 24 în grilă

Romtelecom a primit marţi aviz de retransmisie în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), fără obligaţia de a transmite postul Digi 24, inclus pe lista must carry.
Economica.net - mar, 25 mart. 2014, 11:41
Romtelecom a primit aviz de retransmisie de la CNA, fără Digi 24 în grilă

Anterior şi UPC a primit acest aviz din partea CNA.

Împotriva deciziei de aviz au votat doar Narcisa Iorga şi Florin Gabrea. În total, CNA a primit 18 solicitări de avize de retransmisie. Un caz a fost scos din lista de aprobare pentru o analiză mai amplă a situaţiei firmelor implicate, iar un altul a fost aprobat cu modificări. În şedinţă, Narcisa Iorga a propus somarea UPC, Romtelecom şi NCS Telnet CATV SRL Moineşti pentru că nu au inclus în grilă postul Digi 24, în baza articolului 82 din Legea Audiovizualului. Această propunere a fost respinsă, singurii care au votat pentru fiind Narcisa Iorga şi Florin Gabrea.

CNA a primit 30 de solicitări de modificare de avize de retransmisie ce priveau faptul că în grila unor cablişti nu a fost inclusă televiziunea Digi 24.

‘Am observat târziu că s-a înţeles de către presă că, odată ce am probat avizele de retransmisie, am aprobat inclusiv grilele care nu respectă articolul 82’, a declarat Narcisa Iorga, anterior votului, înainte de a propune somarea celor trei companii.

Potrivit articolului 82 din Legea Audiovizualului, ‘orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă’.

‘Am deschis un precedent extrem de periculos, potrivit căruia o societate de cablu ar putea să nu includă un post din lista must carry şi să aibă aprobarea CNA. (…) Gândiţi-vă că astăzi e Digi 24, mâine poate fi orice alt post’, a spus Iorga.

Monica Gubernat a adăugat că obligaţia cabliştilor este să preia doar 25 la sută din oferta de programe. De asemenea, aceasta a menţionat că în ceea ce priveşte difuzarea postului Digi 24 de către alţi cablişti decât RCS-RDS ar putea ridica probleme în ceea ce priveşte concurenţa, deoarece pe acest post se fac trimiteri la alte canale din oferta RCS-RDS.

‘Nu postul în sine este problema, problema este autopromovarea. Există autopromovare pe pachete. Celelalte posturi trebuie să preia acest lucru. Aici este problema. Se referă la serviciile de programe pe care le oferă’, a spus Gubernat.

Totodată, Iorga a făcut referire la postul cazul GSP TV.

‘Vă amintesc de cazul GSP TV, unde am ajuns la amenzi foarte mari în cazul RCS-RDS. Nu cred că putem aplica dublu standard. Nu cred că e corect modul acesta de abordare al CNA. Este un post liber la retransmisie, este un post în lista must carry iar consideraţiile referitoare la concurenţă nu ţin de CNA’, a adăugat Iorga.

Totodată, Christian Mititelu a spus că, în chestiunea referitoare la discutata autopromovare, decizia ar trebui să aparţină Consiliului Concurenţei, care ar trebui sesizat în acest sens. În urma discuţiilor, pe lângă votul legat de avizul de retransmisie, au existat două propuneri din partea Narcisei Iorga, respectiv din partea lui Christian Mititelu. Narcisa Iorga a propus somarea UPC, Romtelecom şi NCS Telnet Moineşti pentru neincluderea Digi 24 în grilă, iar Christian Mititelu a propus trimiterea unor scrisori de atenţionare către cele trei companii referitor la neincluderea Digi 24 în grilă.

Pentru propunerea de somaţie au votat Florin Gabrea şi Narcisa Iorga iar împotrivă, Monica Gubernat, Lorand Turos, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea, Christian Mititelu, Laura Georgescu şi Viorel Buda.

Şi propunerea lui Mititelu de trimitere a unei scrisori de somaţie a fost respinsă. Pentru această propunere au votat Lorand Turos, Viorel Buda, Christian Mititelu şi Răsvan Popescu, iar împotrivă, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Călin Cristea şi Cristina Trepcea.

Avizul de retransmisie a fost votat de Lorand Turos, Viorel Buda, Christian Mititelu, Răsvan Popescu, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Călin Cristea şi Cristina Trepcea, împotrivă pronunţându-se Narcisa Iorga şi Florin Gabrea.

La finalul sesiunii de votare, Narcisa Iorga a avut un schimb de replici cu preşedintele CNA, Laura Georgescu, privitor la procedura de vot dar şi referitor la dorinţa celei dintâi de a-şi face publică, pe site-ul CNA, poziţia referitoare la situaţia Digi 24.

‘Nu dumneavoastră hotărâţi ce se publică pe site-ul instituţiei. Eu răspund de ce se publică pe site-ul instituţiei’, a replicat Laura Georgescu.

Te-ar mai putea interesa și
EY: 66% dintre investitorii străini plănuiesc să-şi extindă în acest an operaţiunile din România
EY: 66% dintre investitorii străini plănuiesc să-şi extindă în acest an operaţiunile din România
Două treimi dintre investitorii străini plănuiesc să înfiinţeze sau să îşi extindă operaţiunile din România, faţă de doar 27% în 2020, conform studiului EY Romania Attractiveness......
Reguli noi pentru pacienţii care se tratează în ambulatoriul de specialitate – Monitorul Oficial
Reguli noi pentru pacienţii care se tratează în ambulatoriul de specialitate – Monitorul Oficial
Din 15 iunie au intrat în vigoare reguli noi pentru pacienţii care vor să se trateze în ambulatoriul de specialitate, ...
Aproape un sfert dintre bolnavii de COVID-19 prezintă probleme de sănătate persistente – studiu
Aproape un sfert dintre bolnavii de COVID-19 prezintă probleme de sănătate persistente – studiu
Aproape un sfert dintre persoanele care au contractat maladia COVID-19 se confruntă, la cel puţin o lună după trecerea ...
JPMorgan şi alte mari bănci excluse din programul de emisiuni de obligaţiuni lansat de UE
JPMorgan şi alte mari bănci excluse din programul de emisiuni de obligaţiuni lansat de UE
Uniunea Europeană a decis să excludă zece dintre cele mai mari bănci ale lumii din programul său de emisiuni de obligaţiuni ...