Ronen Ginsburg, CEO Danya Cebus: Am vrut să aducem muncitori din China pentru mallul AFI din Braşov, dar sunt prea scumpi

Toţi constructorii de pe piaţa din România duc lipsă de forţă de muncă. Unele companii aduc deja muncitori din Vietnam, iar Danya Cebus, companie care construieşte mallul AFI de la Braşov, a renunţat la muncitorii chinezi pentru că sunt prea scumpi. 
Andrada Ghira - lun, 30 oct. 2017, 21:59
Ronen Ginsburg, CEO Danya Cebus: Am vrut să aducem muncitori din China pentru mallul AFI din Braşov, dar sunt prea scumpi

Odată cu dezgheţul de pe piaţa imobiliară, mai mulţi dezvoltatori şi-au reluat planurile dinainte de criză, iar alţii au venit cu proiecte noi. Şantierele s-au înmulţit, iar constructorii au cereri mari. Mai mulţi constructori aduc forţă de muncă din Asia. Este cazul Erbaşu Construcţii şi Bog’Art, care aduc fiecare 100 de vietnamezi. 

Danya Cebus, care construieşte clădirea de birouri AFI Tech Park de pe terenul fostei fabrici Inox din Bucureşti, mallul AFI din Braşov şi proiectul rezidenţial New Point al celor de la Shikun Binui din nordul Capitalei, a vrut să aducă muncitori din China, însă a renunţat la această idee. 

„Când ies din ţară, muncitorii chinezi nu mai vor să câştige 100 de dolari. Vor salarii de 1.000 – 2.000 de dolari pe lună. Am vrut să aducem muncitori chinezi la Braşov pentru că nu am avut muncitori români, dar sunt scumpi. Nu putem să-i plătim pe chinezi cu 1.500 de dolari pe lună. Sunt o grămadă de bani şi este peste bugetul nostru. Ca să ştiţi, un muncitor român valorează cât patru muncitori din Vietnam”, spune Ronen Ginsburg, CEO Danya Cebus, companie soră a AFI Europe. 

Preţurile la construcţii vor creşte

Oficialul Danya Cebus mai spune că în următorii ani vom asista la o creştere a costurilor de construcţie, şi asta din cauza majorării salariilor. Recent, guvernanţii au decis majorarea salariului minim brut la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018. 

„Românii au văzut lumina, asta e. Nu mai vor 2 euro pe oră, nu mai sunt proşti. Preţurile de construcţie nu pot rămâne la 450 de euro pe mp. Acestea se vor dubla. Va lua trei, patru, cinci ani, dar se va ajunge acolo. În România nu mai poţi să construieşti cu 400 de euro pe mp; constructorul va intra în faliment”, este de părere Ginsburg. 

Cu toate că scenariul începe să semene cu ce se întâmpla prin 2006-2007, atunci când muncitorii migrau de la un şantier la altul în căutarea unui salariu mai mare, Ginsburg spune că preţurile nu cresc în ritmul dinainte de criză. 

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu: Barurile, cafenelele, cluburile, discotecile rămân închise până la 1 iunie. Ţintele de vaccinare trebuie atinse, altfel putem discuta şi de o „frână de mână”
Cîţu: Barurile, cafenelele, cluburile, discotecile rămân închise până la 1 iunie. Ţintele de vaccinare trebuie atinse, ...
Premierul Florin Cîţu a declarat joi seară că barurile, cafenelele, cluburile şi discotecile rămân închise până la 1 iunie, arătând că există propunerea ca de la această dată să se......
Începe „Marea relaxare” – cum stă România în criza Coronavirus – situaţia vineri dimineaţă, 14.05.2021
Începe „Marea relaxare” – cum stă România în criza Coronavirus – situaţia vineri dimineaţă, ...
Criza Coronavirus 14 mai (cea mai recentă raportare, joi, 13 mai 2021) - Preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu au ...
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 14.05.2021
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 14.05.2021
Euroîncepe ziua e vineri în uşoară creştere faţă de cursul BNR anunţat ieri. La casele de schimb ale băncilor comerciale, ...
Producția de rapiță revine peste pragul de 1 milion de tone. România devine al patrulea producător european
Producția de rapiță revine peste pragul de 1 milion de tone. România devine al patrulea producător european
Cum mai mulți fermieri au pariat pe rapiță anul acesta, iar condițiile meteo sunt benefice, România ar putea ajunge ...