ROPEPCA: Plafonarea preţului de vânzare al gazelor din producţia internă, o măsură explicit anticoncurenţială

Plafonarea preţului de vânzare al gazelor din producţia internă ar reprezenta o măsură explicit anticoncurenţială, iar în cazul în care ea va fi adoptată va rezulta o discriminare a producţiei interne în raport cu importurile de gaze naturale, susţin reprezentaţii Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA).
Economica.net - joi, 20 dec. 2018, 10:30
ROPEPCA: Plafonarea preţului de vânzare al gazelor din producţia internă, o măsură explicit anticoncurenţială

ROPEPCA se declară profund îngrijorată de intenţia Ministerului de Finanţe de a plafona preţul de vânzare al gazelor din producţia internă la 68 lei/MWh, până în anul 2022, pentru că vor fi afectaţi în primul rând producătorii mici, care depind de finanţarea externă şi de împrumuturi pentru a-şi susţine proiecte cu costuri de producţie aferente mai mari. „Ei sunt cei mai vulnerabili din punct de vedere economic la astfel de şocuri şi tot ei reprezintă baza competitivităţii şi diversificării viitoare a pieţei româneşti de gaze”, afirmă ROPEPCA într-un comunicat remis joi AGERPRES.

În opinia reprezentaţilor asociaţiei, limitarea preţului de vânzare al gazelor naturale nu numai că ar contraveni principiilor de funcţionare a pieţei şi condiţiilor acordurilor de concesiune în vigoare, dar ar pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a mai multor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producţiei, a locurilor de muncă şi a diversităţii sectorului de gaze românesc, cu efecte negative pe orizontală.

Industria de profil este caracterizată de specificul necesităţii unui volum considerabil de investiţii pe o perioadă îndelungată de timp şi în condiţiile a numeroase riscuri asociate, iar schimbarea „radicală şi imediată” a cadrului de reglementare va anula validitatea oricărui calcul investiţional pe termen lung, potrivit ROPEPCA.

” Vor fi puse în pericol investiţiile planificate în programe de explorare a zăcămintelor noi, precum şi de dezvoltare a celor mature, care ar fi permis mai multor producători să intre pe piaţă. Pe termen mediu şi lung, odată cu reducerea competitivităţii şi diversităţii de pe piaţă internă de gaze, o astfel de măsură va conduce la creşterea dependenţei de sursele externe. Creşterea cantităţilor importate va genera un impact negativ atât în ceea ce priveşte siguranţa în aprovizionare a consumatorilor, cât şi asupra balanţei de cont curent”, se arată în comunicat.

În acest context, producătorii autohtoni de gaze naturale dezaprobă atât obiectul acestei decizii, cât şi modul în care ea este luată, în absenţa oricărei consultări prealabile cu părţile implicate şi fără o analiză temeinică a efectelor imediate şi pe termen mediu asupra industriei de profil.

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră este compusă din 15 membri, deţinători de acorduri de concesiune. Aceste acorduri au fost semnate de companiile membre cu statul român, în baza Legii Petrolului în vigoare. În prezent, membrii ROPEPCA deţin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare şi producţie onshore din România, reprezentând pentru anul 2017 investiţii cumulate de 900 milioane de euro, o cifră de afaceri de aproape 3,4 miliarde de euro, contribuţii către bugetul de stat de 300 milioane de euro, precum şi crearea şi menţinerea a 13.700 locuri de muncă.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat marţi seara, de la Palatul Victoria, o serie de măsuri fiscal – bugetare care urmează să fie adoptate până la sfârşitul acestui an, printre cele mai importante fiind cea care vizează plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022, dar şi o contribuţia bănească percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice de 3% din cifra de afaceri realizată de aceştia.

Anunţul ministrului, urmat de publicarea în dezbatere publică a proiectului de ordonanţă de urgenţă, a stârnit numeroase reacţii negative din partea mediului de afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Aplicațiile pentru smartphone-uri, fie că vorbim de Android sau iOS, ne ușurează mult viața, iar în ultimii ani dispozitivele ...
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
România a importat, în primele zece luni din 2021, petrol brut şi gaze naturale în sumă de 2,831 miliarde euro, în ...