Ropharma garantează pentru spitalul privat al patronului său

Distribuitorul de medicamente Ropharma Braşov (RPH) va deveni co-debitorul unor credite contractate de  Teo Health S.A. pentru spitalul privat Sf. Constantin, potrivit unui raport trimis la Bursă. La firma Teo Health este acţionar omul de afaceri Mihai Miron, care a avut votul decisiv  şi privind garantarea de către Ropharma a creditelor de circa 2 milioane de euro.
Adrian N. Ionescu - Dum, 27 ian. 2013, 22:02
Ropharma garantează pentru spitalul privat al patronului său

Teo Health S.A. este deţinută de Mihai Miron, de fostul director general  al SIF Transilvania Floriean Firu şi de Teodorescu Constantin. Ropharma Braşov (RPH) este de asemenea acţionară la Teo Health.

Spitalul Sf. Constantin face parte dintr-un campus medical, dezvoltat de la un anumit punct,  în parteneriat cu operatorul de servicii medicale private Regina Maria, controlat de fondul de investiţii Advent Internaţional.

Totodată, acţionarii Ropharma Braşov (RPH) au mai aprobat un plafon maxim de credite de 11 milioane euro, garantate cu stocurile, creanţele şi cu ipotecile asupra imobilelor societăţii, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Ropharma Braşov (RPH) este evaluată la peste 200 de milioane de lei, după capitalizarea înregistrată la BVB. A înregistrat un profit net de 5,2 milioane de lei pe primele 9 luni ale anului trecut, cu 40% mai mic decât în aceeaşi perioadă din 2011, obţinut din afaceri nete de peste 307 milioane de lei, cu 10% mai mari decât în 2011.

Cu vânzări „de distribuţie“ de 103 milioane de lei în 2011, compania se situa pe poziţia a 9-a în topul distribuitorilor de medicamente, potrivit propriilor estimări. Totodată se situa printre primele cinci reţele de retail la nivel naţional, cu vânzări de 282 milioane de lei.

Cel mai puternic lanţ farmaceutic din România este Sensiblu (al A&D Pharma), care opera la jumătatea anului trecut 400 de farmacii si avea în 2011 o cifră de afaceri de aproximativ 217 milioane de euro, potrivit Ziarului Financiar.

Al doilea este lanţul Catena (Fildas Trading), urmată de reţeaua de farmacii Dona (Calihory Company), cu aproximativ 220 de farmacii şi o cifră de afaceri de 178 de milioane de euro. Pe locul patru se situeaza Help Net, cu o reţea de 135 de farmacii şi o cifra de afaceri de 82 de milioane de euro in 2011.

Oficialii companiei acuzau, recent, „programele agresive de fidelizare a pacienţilor de către competitori“, cărora nu le-ar fi păsat de impactul negativ al reducerilor de preţuri asupra profitabilităţii lor.

Compania a replicat cu o campanie de marketing care a promis reduceri de până la 20%.

 

Mihai Miron

Mihai Miron controlează compania braşoveană prin vehiculele de investiţii Rimia Investments Limited şi Add Pharmaceuticals (au peste 32% din acţiunile RPH). O companie parteneră înregistrată în SUA, Arrow Pharmaceuticals, are 31.3 % din companie.

Mihai Miron nu este doar cel care controlează Ropharma şi unul dintre acţionarii Teo Health, ci şi un specialist al înfiinţării de lanţuri de distribuţie de medicamente. El încearcă repetarea succesului avut cu o altă companie de distribuţie de medicamente, Europharm, pe care a vândut-o la începutul anilor 2000, coporaţiei SmithKline Beecham, printr-o tranzacţie estimată la 45 de milioane de euro.

Omul de afaceri braşovean spune că nu se gândeşte la vânzarea Ropharma. În schimb, a listat compania la Bursă, în scopul finanţării pe termen lung.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...