Rosatom este pregătită să ia parte la licitaţia pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Belene

Economica.net
22 05. 2018
reactor_07546500_02458500

Săptămâna trecută, Guvernul bulgar a decis să ceară Parlamentului de la Sofia să ridice o interdicţie referitoare la dezvoltarea centralei nucleare de la Belene, în condiţiile în care se pregăteşte să atragă investitori străini pentru relansarea proiectului.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia.

‘Toţi aşteptăm decizia Parlamentului de la Sofia’, le-a declarat jurnaliştilor Likhachev, după întâlnirea dintre preşedinţii Vladimir Putin şi Rumen Radev.

‘Nu suntem informaţi în legătură cu modelul economic care va fi propus şi ales de partea bulgară pentru finalizarea proiectului…Rosatom intenţionează oricum să ia parte la asta’, a afirmat şeful companiei nucleare ruseşti.

Rumen Radev, care a început luni o vizită de două zile în Rusia, este primul şef de stat bulgar care se întâlneşte cu un omolog rus după zece ani.

Ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, a declarat că se intenţionează organizarea unei licitaţii până la finele anului pentru a desemna un investitor strategic la viitoarea centrală nucleară, ale cărei costuri sunt estimate la cel puţin 10 miliarde de euro.

Şi compania chineză de stat China National Nuclear Corporation (CNNC) a confirmat că este interesată de acest proiect.

În România, la jumătatea anului 2017, statul român a reluat negocierile cu China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) privind construirea la Cernavodă a reactoarelor 3 şi 4 de tip CANDU 6, cu o putere instalată de câte 700 MW. Parteneriatul dintre Nuclearelectrica şi CGNPC a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.