Roşeanu, ARF: Licitaţia pentru trenurile electrice regionale RE-R va fi reluată în câteva zile

Noua licitaţie pentru achiziţia de material rulant nou destinat transportului regional şi suburban feroviar de călători (trenuri electrice regionale RE-R) va fi lansată în câteva zile, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), Ştefan Roşeanu.
AGERPRES - vin, 18 mart. 2022, 12:46
Roşeanu, ARF: Licitaţia pentru trenurile electrice regionale RE-R va fi reluată în câteva zile

„Avem ultimul răspuns de la ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice n.r). Acum colegii pe Tehnic fac ultimele corecturi, adică înglobează observaţiile pe care le face ANAP-ul pe documentaţiile de achiziţii şi, în baza acestui demers, vom putea să încărcăm documentaţia şi am pornit-o. Ţine de puterea colegilor mei de cât de repede putem să muncim şi să corectăm ce ne-a propus ANAP”, a spus Roşeanu.

Curtea de Apel Bucureşti a menţinut deciziile Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) şi Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF) de anulare a licitaţiei publice pentru achiziţia de rame electrice regionale (RE-R).

La jumătatea lunii decembrie 2021, ARF anunţa că, pe 16 decembrie, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal a respins ca nefondate plângerile ofertanţilor Alstom Ferroviaria S.p.A şi CRRC Qingdao Sifang, formulate în urma anulării procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică privind „Achiziţia de material rulant nou destinat transportului regional şi suburban feroviar de călători (trenuri electrice regionale RE-R)”.

Potrivit ARF, prin Decizia nr. 2769/16.12.2021, instanţa de judecată a confirmat atât rezoluţia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor de respingere a contestaţiilor ofertanţilor Alstom Ferroviaria S.p.A şi CRRC Qingdao Sifang, cât şi măsura Comisiei ARF de evaluare – numită în cadrul acestei licitaţii – de anulare a procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică menţionat.

Autoritatea a reamintit că a fost obligată, prin Decizia CAB nr. 2142 din 12.11.2020, să identifice o modalitate unică de calcul a consumului de energie electrică şi să reevalueze ofertele din punct de vedere energetic, în măsura în care era posibilă compararea acestora, iar în ipoteza contrară să anuleze procedura de atribuire, fapt ce s-a întâmplat în data de 20.08.2021.

„După comunicarea deciziei CAB, ARF va proceda la revizuirea documentaţiei de atribuire a contractului de achiziţie publică de rame electrice RE-R şi, în cel mai scurt timp, va iniţia o nouă licitaţie publică”, se spune în comunicatul de la acea dată al ARF.

În aprilie 2019, Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunţa că a fost lansată procedura de atribuire în vederea achiziţiei unui număr de 40 de rame electrice (RE-R) destinate serviciilor feroviare de transport călători pe rutele regionale, precum şi a serviciilor accesorii de: mentenanţă conform Caietului de Sarcini, instruirea personalului în ceea ce priveşte exploatarea, operarea trenurilor, transportul, asigurarea, punerea în funcţiune şi asistenţa tehnică în perioada de garanţie. Perioada de mentenanţă este de 15 ani, iar cea pentru garanţie este de 3 ani.

Astfel, în contractul de achiziţii urmau să fie prevăzute două clauze de revizuire: posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani şi posibilitatea dublării cantităţilor achiziţionate, de la 40 la 80 de rame electrice. Suplimentarea prin dublare a cantităţilor şi serviciilor achiziţionate va putea fi făcută fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

Ramele achiziţionate urmau să fie distribuite tuturor operatorilor feroviari de călători pe baza contractelor de servicii publice care urmează a fi elaborate în conformitate cu prevederile Regulamentului UE 1370/2007, modificat prin Regulamentul 2338/2016.

Valoarea estimată (la momentul actual) este de 1.707.125.000 lei, fără TVA. Finanţarea proiectului era asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, cofinanţarea provenind de la bugetul de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...