Roşia Montana Gold Corporation a anulat majorarea de capital de 430 mil. lei, dar continuă activitatea în România

Societatea Roşia Montană Gold Corporation, care urma să exploateze aurul de la Roşia Montană, nu şi-a putut majora capitalul social, însă activitatea firmei va continua în acest an. 
Economica.net - lun, 16 ian. 2017, 22:00
Roşia Montana Gold Corporation a anulat majorarea de capital de 430 mil. lei, dar continuă activitatea în România

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a decis în luna octombrie a anului trecut majorarea capitalului social cu 430 de milioane de lei, majorare la care trebuia să participe şi statul român prin Minvest Roşia Montană, care a contestat la Tribunalul Alba această decizie. 

Majorarea de capital era necesară pentru acoperirea pierderilor. RMCG a raportat pentru 2015 o pierdere de 294,2 milioane de euro, de şase ori mai mare deât pierderea înregistrată în 2014, arată datele de la Ministerul Finanţelor. 

Consiliul de Administraţie al RMGC a constatat în decembrie 2016 că „nici unul dintre acţionari nu a subscris şi plătit acţiunile nou-emise în cadrul termenului de exercitare, (…) termen care a expirat la data de 5 decembrie 2016″, se arată în hotărârea CA al RMGC. 

Astfel, toate acţiunile nou-emise au fost anulate. Apoi, pe 19 decembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a hotărât continuarea activităţii societăţii, având în vedere situaţia financiară a companiei la niveulul anului 2015 şi faptul că nivelul activului net al RMGC este sub limita de 50% din capitalul social.  

Consiliul de Administraţie va analiza care sunt opţiunile de remediere a situaţiei ce trebuie implementată până la 31 decembrie 2016, se mai arată în documentul citat. Una dintre opţiuni este de a reduce capitalul social cu o valoare cel puţin egală cu cea a pierderilor, din moment ce pierderile nu au putut fi acoperite printr-o majoare de capital. 

O măsură similară, de reducere a capitalului social, a mai fost luată şi în 2014, atunci când a fost aprobată reducerea capitalului social cu 120 de milioane de lei. 

RMGC a dat România în judecată la Washington

În 2015, Gabriel Resources, acţionarul majoritar al RMGC, a depus o cerere de arbitraj la Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) împotriva Romaniei. Compania canadiană susţinea că, în continuare, caută să ajungă la un acord la nivel înalt cu autorităţile române pentru a soluţiona disputa. Cu toate acestea, Gabriel Resources este decis să-şi protejeze drepturile şi interesele în România, şi în absenţa dorinţei autorităţilor române de a intra în dialog, compania a decis să recurgă la justiţie printr-o cerere de arbitraj. 

Compania Roşia Montană Gold Corporation intenţiona să dezvolte la Roşia Montană cea mai modernă mină din România, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, acţionari fiind compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31% şi Gabriel Resources – cu 80,69%. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...