Roşia Montana Gold Corporation a anulat majorarea de capital de 430 mil. lei, dar continuă activitatea în România

Societatea Roşia Montană Gold Corporation, care urma să exploateze aurul de la Roşia Montană, nu şi-a putut majora capitalul social, însă activitatea firmei va continua în acest an. 
Economica.net - lun, 16 ian. 2017, 22:00
Roşia Montana Gold Corporation a anulat majorarea de capital de 430 mil. lei, dar continuă activitatea în România

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a decis în luna octombrie a anului trecut majorarea capitalului social cu 430 de milioane de lei, majorare la care trebuia să participe şi statul român prin Minvest Roşia Montană, care a contestat la Tribunalul Alba această decizie. 

Majorarea de capital era necesară pentru acoperirea pierderilor. RMCG a raportat pentru 2015 o pierdere de 294,2 milioane de euro, de şase ori mai mare deât pierderea înregistrată în 2014, arată datele de la Ministerul Finanţelor. 

Consiliul de Administraţie al RMGC a constatat în decembrie 2016 că „nici unul dintre acţionari nu a subscris şi plătit acţiunile nou-emise în cadrul termenului de exercitare, (…) termen care a expirat la data de 5 decembrie 2016″, se arată în hotărârea CA al RMGC. 

Astfel, toate acţiunile nou-emise au fost anulate. Apoi, pe 19 decembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a hotărât continuarea activităţii societăţii, având în vedere situaţia financiară a companiei la niveulul anului 2015 şi faptul că nivelul activului net al RMGC este sub limita de 50% din capitalul social.  

Consiliul de Administraţie va analiza care sunt opţiunile de remediere a situaţiei ce trebuie implementată până la 31 decembrie 2016, se mai arată în documentul citat. Una dintre opţiuni este de a reduce capitalul social cu o valoare cel puţin egală cu cea a pierderilor, din moment ce pierderile nu au putut fi acoperite printr-o majoare de capital. 

O măsură similară, de reducere a capitalului social, a mai fost luată şi în 2014, atunci când a fost aprobată reducerea capitalului social cu 120 de milioane de lei. 

RMGC a dat România în judecată la Washington

În 2015, Gabriel Resources, acţionarul majoritar al RMGC, a depus o cerere de arbitraj la Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) împotriva Romaniei. Compania canadiană susţinea că, în continuare, caută să ajungă la un acord la nivel înalt cu autorităţile române pentru a soluţiona disputa. Cu toate acestea, Gabriel Resources este decis să-şi protejeze drepturile şi interesele în România, şi în absenţa dorinţei autorităţilor române de a intra în dialog, compania a decis să recurgă la justiţie printr-o cerere de arbitraj. 

Compania Roşia Montană Gold Corporation intenţiona să dezvolte la Roşia Montană cea mai modernă mină din România, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, acţionari fiind compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31% şi Gabriel Resources – cu 80,69%. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.

Te-ar mai putea interesa și
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 
Propunerea Guvernului de mărire a taxelor percepute jucătorilor, așa cum a fost aceasta propusă în proiectul de OUG privind modificarea Codului fiscal, discriminează jucătorii pe platformele......
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul grădinilor și umplerea piscinelor
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul ...
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) avertizează că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă ...
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever industria ospitalității
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever ...
Modificările aduse Codului fiscal, aşa cum au fost publicate luni în proiectul de ordonanţă propus de Ministerul de ...
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Zelenski critică armatorii greci pentru că nu renunță să transporte maritim petrolul rusesc
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat marţi rolul companiilor greceşti în exportul petrolului rusesc, ...