Rosneft ar putea primi circa 41 mld. dolari pentru a face faţă sancţiunilor occidentale – Medvedev

Cel mai mare grup petrolier din Rusia, Rosneft, ar putea primi un ajutor de stat de 1.500 miliarde de ruble (40,6 miliarde de dolari) pentru a-şi achita datoria masivă, a declarat luni premierul rus Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat publicaţiei ruse 'Vedomosti', transmite Reuters.
Economica.net - lun, 08 sept. 2014, 09:35
Rosneft ar putea primi circa 41 mld. dolari pentru a face faţă sancţiunilor occidentale - Medvedev

Luna trecută, o sursă guvernamentală anunţa că directorul general al Rosneft, Igor Sechin, a solicitat guvernului de la Kremlin un sprijin financiar de până la 1.500 miliarde de ruble pentru a ajuta cea mai mare companie petrolieră rusă să facă faţă sancţiunilor economice occidentale.

Un oficial anonim a caracterizat planul lui Igor Sechin ca fiind ‘oribil’, iar o altă sursă guvernamentală a declarat, pentru ‘Vedomosti’, că este puţin probabil ca Medvedev să sprijine planul. Totuşi, premierul rus a afirmat luni că Rosneft ar putea primi ajutor de stat.

‘Cifra pare impresionantă, dar totul trebuie făcut într-un an. Am analizat recent programul de investiţii al Rosneft. Compania trebuie să-şi menţină nivelul producţiei, deoarece este o sursă majoră de venituri din taxe’, a declarat Dmitri Medvedev.

Acesta a adăugat: ‘Prin urmare, trebuie să ajutăm compania să-şi menţină nivelul investiţiilor. Luăm în considerare diverse moduri de a o sprijini’.

De asemenea, Medvedev a apreciat că ajutorul de stat pentru Rosneft, unul dintre cei mai mari plătitori de taxe din Rusia, va fi benefic pentru stat.

‘Nu am nici un dubiu privind performanţa companiei pe termen mediu spre lung. Investiţia va fi recuperată’, a declarat premierul rus.

Potrivit celor mai recente date financiare, Rosneft, companie la care statul rus deţine aproximativ 70% din acţiuni, avea la finele celui de al doilea trimestru datorii nete în valoare de 1.500 de miliarde de ruble şi trebuie să ramburseze datorii de 440 miliarde de ruble până la finele acestui an şi alte 626 miliarde de ruble anul viitor.

În cadrul sancţiunilor impuse de occidentali pentru rolul Moscovei în criza ucraineană, SUA au interzis acordarea de credite şi împrumuturi cu o maturitate mai mare de 90 de zile către Rosneft, iar băncile şi investitorii europeni s-au alăturat acestor sancţiuni.

Pe lângă Rosneft, sancţiunile occidentale afectează şi alte companii ruseşti printre care băncile Gazprombank, VEB şi Russian Agricultural, care au cerut guvernului să le sprijine cu fonduri publice.

Rosneft este responsabil pentru peste 40% din producţia de ţiţei a Rusiei, cel mai mare producător mondial de aur negru. În ultimii ani, producţia de ţiţei a Rusiei a crescut puternic ca urmare a repunerii în funcţiune a unor zăcăminte datând din perioada sovietică, însă, analiştii se aşteaptă la un declin al producţiei la aceste zăcăminte în lipsa unor investiţii masive.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...