Rovana Plumb propune ajutoare de la UE pentru regiunile şi activităţile afectate de secetă

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a afirmat marţi, la o întâlnire cu comisarul european pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard, că acţiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui să aibă în vedere posibilitatea acordării de sprijin financiar regiunilor şi activităţilor afectate de secetă.
Economica.net - mar, 04 sept. 2012, 20:30
Rovana Plumb propune ajutoare de la UE pentru regiunile şi activităţile afectate de secetă

„Acţiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui sa aibă în vedere posibilitatea acordării de sprijin financiar regiunilor şi activităţilor afectate de secetă, ca şi efect a schimbărilor climatice, poate chiar din Fondul European de Solidaritate”, a spus Plumb, citată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP).

Declaraţia a fost făcută în contextul discuţiilor referitoare la seceta din ultima perioadă, care a afectat multe state europene, inclusiv România.

La aceeaşi întrevedere de la Bruxelles, ministrul Mediului şi-a exprimat, încă o dată, susţinerea pentru aplicarea măsurilor necesare pentru reducerea efectelor generate de schimbările climatice la nivelul Uniunii Europene şi a reiterat faptul că, la nivel naţional, s-a finalizat componenta de adaptare din cadrul Strategiei pentru Schimbări Climatice pentru perioada 2013-2020. „România consideră oportună includerea măsurilor de adaptare în cadrul perspectivei financiare multianuale la nivelul UE pentru perioada 2014-2020”, a arătat Rovana Plumb, potrivit sursei citate.

Totodată, ministrul Mediului a subliniat necesitatea organizării unei campanii de conştientizare şi informare a cetăţenilor referitoare la efectele schimbărilor climatice, solicitând în acest sens şi sprijinul Comisarului European.

Comisarul european pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard, a apreciat eforturile depuse de România în domeniul schimbărilor climatice, subliniind în acest sens implicarea ministrului Mediului, Rovana Plumb, pe care o consideră un foarte bun aliat, se mai precizează în comunicatul MMP.

Luni, tot la Bruxelles, Rovana Plumb a discutat cu comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, subiectul principal abordat fiind seceta care a afectat România şi efectele acesteia asupra mediului şi a agriculturii.

Ministrul Mediului a subliniat, şi cu acest prilej, faptul că seceta este o preocupare centrală la nivel guvernamental şi trebuie să devină o prioritate şi la nivel comunitar. „Deoarece este de aşteptat ca schimbările climatice să accentueze fenomenele privind deficitul de apă şi seceta, este necesară adoptarea unei strategii de acţiune pentru combaterea efectelor negative ale secetei şi pentru finanţarea măsurilor necesare ce vizeaza diminuarea acestor efecte, prin diferite programe”, a afirmat Rovana Plumb.

Comisarul european pentru agricultură a salutat ideea sprijinului financiar ca urmare a secetei. „Deoarece seceta poate fi o problemă majoră pentru agricultori, am introdus în reforma PAC (Politica Agricolă Comună – n.r.) pentru perioada 2014-2020, în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală, posibilitatea acoperirii pierderilor cauzate de secetă prin intermediul creării unui fond mutual de gestiune a riscului”, a spus Cioloş, citat într-un alt comunicat al MMP.

Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă că, potrivit prognozelor europene, România este ţara cea mai afectată de secetă dintre ţările europene. „Am văzut şi eu prognozele europene şi e chiar groaznic, e chiar groaznic cât de mult va fi afectată România, cel mai mult din Europa, de secetă, dar trebuie să trecem peste anul acesta greu şi să sperăm că la anul va fi un an bun şi reuşim să recuperăm din ceea ce a rămas în urmă”, a afirmat premierul Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Guvernul a aprobat, tot sâmbătă, alocarea a 42,8 milioane de euro ca ajutor pentru circa 600.000 fermieri afectaţi de seceta din ultima perioadă, sprijinul fiind de 100 de lei pe hectar, pentru suprafeţe cuprinse între un hectar şi maximum 10 hectare.

Te-ar mai putea interesa și
România-Schengen – Europarlamentarul Eugen Tomac a deschis o acţiune în justiţie împotriva Consiliului UE
România-Schengen – Europarlamentarul Eugen Tomac a deschis o acţiune în justiţie împotriva Consiliului UE
Europarlamentarul Eugen Tomac (PPE, PMP) a anunţat luni, într-o postare video pe Facebook, că a decis, în calitatea de deputat în Parlamentul European, să deschidă o acţiune împotriva......
Producătorul chinez de automobile electrice BYD ar putea să construiască o uzină în Europa
Producătorul chinez de automobile electrice BYD ar putea să construiască o uzină în Europa
BYD analizează posibilitatea construirii unei uzine în Europa, a declarat un director din cadrul grupului auto chinez pentru ...
Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a ajuns la aproape 4.900 de morţi şi riscă să crească
Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a ajuns la aproape 4.900 de morţi şi riscă să crească
Bilanţul cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la aproape 4.900 de morţi, însă amploarea dezastrului ...
Ieftinire semnificativă a motorinei, azi, a treia de la începutul lunii. Care sunt prețurile
Ieftinire semnificativă a motorinei, azi, a treia de la începutul lunii. Care sunt prețurile
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile proprii. Este ...