Rovana Plumb: România deţine un potenţial semnificativ în dezvoltarea energiilor regenerabile

România ocupă un loc important pe harta energiei şi deţine un potenţial semnificativ în dezvoltarea energiilor regenerabile iar actualul Guvern vrea să dezvolte proiecte importante în aceste domenii, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a participat, joi, la Viena, alături de premierul Victor Ponta, la Conferinţa privind implementarea viitorului sustenabil din punct de vedere energetic.
Economica.net - joi, 31 ian. 2013, 20:55
Rovana Plumb: România deţine un potenţial semnificativ în dezvoltarea energiilor regenerabile

În cadrul evenimentului, s-a pus în discuţie problematica reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, printr-o strânsă cooperare a tuturor factorilor implicaţi la nivel naţional, regional şi local, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, remis, joi, AGERPRES.

‘Avem ca prioritate zero îndeplinirea obiectivelor ambiţioase, stabilite de Uniunea Europeană de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020, creşterea cu 20% a ponderii energiilor regenerabile în totalul consumului energetic şi creşterea eficienţei energetice cu 20%. Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, pe care îl gestionez, coordonează pregătirea politicilor al căror obiectiv strategic este dezvoltarea unei economii bazată pe emisii reduse de dioxid de carbon’, a adăugat Rovana Plumb.

Alte subiectele de discuţie abordate în cadrul conferinţei s-au referit la mecanismele financiare inovative pentru investiţiile în protecţia mediului, rolul regiunilor şi strategiile la nivel regional pentru implementarea noilor energii.

Ministrul Rovana Plumb a subliniat rolul deosebit de important pe care îl deţin regiunile, motorul care susţine dezvoltarea statului respectiv. ‘Noul Guvern al României crede în puterea regiunilor, de aceea ne asumăm un proiect la nivel naţional de o asemenea anvergură, în special pentru a stimula dezvoltarea, proiect pe care îl vom implementa până la sfârşitul anului 2013. Când vom reuşi, vom pune România pe un curs normal de creştere accelerată, dezvoltare durabilă, dar şi reducerea polarizării economice şi sociale’, a arătat ministrul Mediului.

În ceea ce priveşte R20, structura creată de fostul guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger, Rovana Plumb a subliniat faptul că România intenţionează să lucreze în cadrul acestei platforme, prin promovarea proiectelor cu potenţial de reducere a CO2, încurajarea de investiţii în energie regenerabilă şi crearea de locuri de muncă verzi. ‘În spatele tuturor acestor obiective se află componenta umană, căreia trebuie să-i acordăm dreptul de decizie, încurajând în acelaşi timp parteneriatul public privat’, a arătat Rovana Plumb.

Conferinţa de la Viena este organizată sub patronajul Cancelarului Austriei, Werner Faymann, şi al fostului guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger (cunoscut pentru proiectele sale reuşite în domeniul protecţiei mediului), cu sprijinul UNDP, UNEP şi al altor organizaţii din sistemul UN.

Iniţiatorul evenimentului a fost R20, o organizaţie non-profit cu sediul la Geneva, Elveţia, având birouri regionale în Statele Unite şi China. Prin intermediul celor 24 de membri, 43 de parteneri şi 2 observatori ai R20, organizaţia colaborează cu 560 guverne naţioanle şi administraţii executive locale din întreaga lume. Organizaţia R20 oferă expertiză statelor, provinciilor şi regiunilor în vederea dezvoltării, implementării şi comunicării unor emisii de carbon cât mai scăzute, a proiectelor de dezvoltare economică, precum şi a politicilor de cele mai bune practici.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai mari producții de porumb boabe din 2021, în județele Galați, Ialomița și Călărași
Cele mai mari producții de porumb boabe din 2021, în județele Galați, Ialomița și Călărași
Cea mai mare cantitate de porumb boabe din ţară, respectiv 3,6 milioane de tone, a fost obţinută anul trecut în regiunea Sud-Est, unde sunt incluse judeţele Brăila, Buzău, Constanţa,......
Rusia anunță că a cucerit orașul ucrainean Lisiciansk și a „eliberat” întreaga regiune Lugansk
Rusia anunță că a cucerit orașul ucrainean Lisiciansk și a „eliberat” întreaga regiune Lugansk
Rusia a declarat că a cucerit oraşul Lisiciansk, din estul Ucrainei, şi întreaga regiune Lugansk, transmite duminică ...
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în mai, active de 88,03 miliarde de lei, în creștere cu 7%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în mai, active de 88,03 miliarde de lei, în creștere cu 7%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 88,03 miliarde lei, la finalul lunii mai 2022, în creştere ...
CNAIR: Reîncep lucrările de reparații și înlocuire rosturi dilatație – pe DN 1
CNAIR: Reîncep lucrările de reparații și înlocuire rosturi dilatație – pe DN 1
CNAIR a anunțat că de luni, 4 iulie, reîncep lucrările de reparații și înlocuire rosturi dilatație – pe DN 1 pe ...