Rovana Plumb: Surplusul de certificate verzi al României trebuie să fie reportat

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a solicitat, în cadrul Consiliului de Mediu al Uniunii Europene ce se desfăşoară în Luxemburg, reportarea surplusului de certificate verzi /Unităţi ale Cantităţii Atribuite - AAU, n.r./ în cazul României.
Economica.net - vin, 26 oct. 2012, 15:13
Rovana Plumb: Surplusul de certificate verzi al României trebuie să fie reportat

‘Rezerva naţională a României de unităţi ale cantităţii atribuite, dar şi reducerea substanţială a emisiilor de gaze cu efect de seră în ţara noastră sunt rezultatul unei dificile tranziţii, cu dureroase efecte pe plan economic şi social’, a menţionat ministrul Mediului.

Potrivit unui comunicat de presă al MMP, Rovana Plumb a intervenit şi pe subiectul referitor la propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind reciclarea navelor, precizând că România este în favoarea implementării cât mai rapide a Convenţiei de la Hong Kong şi implicit a adoptării Regulamentului privind reciclarea navelor, scrie Agerpres.

‘Suntem conştienţi de problemele de mediu cauzate de instalaţiile de reciclare pentru nave, în anumite ţări terţe, care utilizează metode inadecvate. Este important însă ca măsurile pe care le adoptăm să nu conducă la creşterea riscului de schimbare a pavilioanelor statelor membre’, a afirmat Plumb.

De asemenea, oficialul român a precizat că revizuirea Strategiei Uniunii Europene privind Dezvoltarea Durabilă este una dintre modalităţile concrete de acţiune ale Uniunii şi trebuie ca aceasta să fie realizată cât mai repede posibil.

Joi, a avut loc la Luxemburg, reuniunea Consiliului de Mediu al Uniunii Europene /UE/, unde au participat miniştri ai mediului din statele membre.

În cadrul reuniunii, preşedinţia cipriotă a UE a organizat dezbaterea propunerii de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind reciclarea navelor, precum şi a Concluziilor Consiliului ‘Rio+20’: Rezultatele Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă 2012 şi acţiunile ulterioare acesteia (Rio de Janeiro, Brazilia, 20 – 22 iunie 2012), în vederea adoptării.

Totodată, în cadrul dezbaterilor, se doreşte adoptarea concluziilor privind pregătirea Conferinţei COP 18 la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice şi a celei de a 8-a sesiuni a Reuniunii Părţilor (CRP 8) la Protocolul de la Kyoto, ce va avea loc la Doha, Qatar, în perioada 26 noiembrie – 7 decembrie 2012.

România are, în momentul de faţă, de vânzare 300 de milioane de certificate verzi.

În luna iulie a.c., România a primit aprobarea Comisiei Europene /CE/ pentru alocarea în continuare a 71,4 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră cu titlu gratuit pentru producătorii de energie electrică în perioada 2013-2020.

Practic, forul european a răspuns favorabil autorităţilor de la Bucureşti la o aplicaţie depusă în data de 30 septembrie 2011 de către Guvernul României, prin MECMA, în urma căruia România va primi în continuare, pentru sectorul producerii de energie electrică, alocarea gratuită de certificate de emisii pe perioada 2013-2019.

Documentele solicitate de către Comisie au fost elaborate de S.C. ISPE S.A.- Institutul de Studii şi Proiectări Energetice, în calitate de consultant al MECMA.

Alocarea temporară, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii reprezintă o derogare importantă de la regula generală prevăzută în legislaţia revizuită în domeniul EU ETS, conform căreia nu se alocă certificate de emisii cu titlu gratuit producătorilor de energie electrică. Din acest motiv, Parlamentul European şi Consiliul au condiţionat alocarea temporară, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii de respectarea mai multor criterii.

În temeiul articolului 10c al Directivei revizuite EU ETS adoptate în 2009, zece state membre au beneficiat de posibilitatea de a solicita derogări temporare de la regula potrivit căreia, începând din 2013, toate certificatele de emisii EU ETS vor fi vândute la licitaţie. Dintre aceste state membre, opt au depus cereri pentru alocarea temporară de certificate gratuite de emisii, aplicaţiile însoţitoare fiind evaluate de către CE în conformitate cu normele şi condiţiile prevăzute în Directivă.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...