Rovigo: Creditorii şi acţionarii Realitatea să aducă „fresh money” pentru a evita falimentul

Rovigo, administratorul judiciar al Realitatea Media, le-a cerut creditorilor şi acţionarilor societăţii, printr-o scrisoare deschisă, să "participe activ la procedura insolvenţei" şi să aducă "fresh money" pentru a salva de la faliment televiziunea Realitatea TV.
Economica.net - mie, 04 iul. 2012, 12:54
Rovigo: Creditorii şi acţionarii Realitatea să aducă

Rovigo SPRL, în calitate de administrator judiciar al debitoarei SC Realitatea Media SA, a adresat, pe 14 iunie, o scrisoare deschisă acţionarilor şi creditorilor SC Realitatea Media SA, „vizând o reorganizare de succes” a societăţii care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV şi care în prezent se află în insolvenţă. 

Potrivit scrisorii deschise, pentru reuşita unui plan de reorganizare este necesar ca acţionarii şi creditorii Realitatea Media SA să participe activ la procedura insolvenţei, la capitalizarea societăţii şi la menţinerea pe piaţă a acesteia.

„Este vorba de nevoia de «Fresh money» din celebrul Chapter 11- Legea americană a insolvenţei”, spune Rovigo în scrisoarea deschisă, precizând că un precedent celebru în acest sens este Fiat, unde, după o întâlnire, în anul 2004, cu premierul Silvio Berlusconi, acţionarii majoritari, familia Agnelli, au hotărât să investească 20 de miliarde de euro în fabricile Fiat, aflate în insolvenţă. Citeste si: Realitatea TV s-a întors la Vîntu

„Abordând dosarul Realitatea Media doar din perspectivă critică şi grevându-l cu noi declaraţii de creanţă, nu facem decât să-i adâncim starea de insolvenţă. Ceea ce debitoarea şi economia ţării aşteaptă acum de la dumneavoastră este o remitere de datorie (hair cut), o infuzie de numerar (mărirea capitalului social), soluţii ingenioase de eficientizare a activităţii sale. Procedând astfel, vom reuşi – împreună, să salvăm de la faliment un post de televiziune prestigios, de interes naţional şi, totodată, să vă apăraţi într-un mod inteligent propriile dumneavoastră interese comerciale”, le transmite Rovigo creditorilor şi acţionarilor Realitatea Media.

În scrisoarea deschisă se mai spune că, la data deschiderii procedurii de insolvenţă, Realitatea Media se confrunta cu nenumărate probleme care puneau în pericol însăşi existenţa postului, respectiv: „managementul defectuos al S.C Asesoft International SA, cu intenţia de preluare ostilă a societăţii, contracte încheiate de manager în nume propriu, care au dus la imposibilitatea debitoarei de a beneficia de propriile venituri, incertitudinea situaţiei juridice a spaţiului în care aceasta îşi desfăşura activitatea etc.”.

În document se afirmă că „soluţiile urgente pentru salvarea postului Realitatea TV” au fost denunţarea de către administratorul judiciar a contractului de management încheiat cu SC Asesoft International SA şi relocarea activităţii debitoarei în spaţiul din clădirea Willbrook, „măsuri vitale pentru asigurarea continuării activităţii debitoarei, pentru ocrotirea şi conservarea bunurilor acesteia, cât şi pentru apărarea intereselor creditorilor”.
De asemenea, Rovigo spune că, odată relocată activitatea Realitatea într-un nou sediu, societatea s-a confruntat şi a trebuit să depăşească mai multe situaţii, precum: realizarea şi difuzarea neîntreruptă, în direct şi conform tematicii formatului, a serviciului de programe al staţiei Realitatea TV; amenajarea noilor studiouri, o perioadă fiind necesară emiterea din corturi improvizate pentru păstrarea licenţei de emisie; gestionarea fluctuaţiei personalului angajat şi a colaboratorilor în condiţiile în care, imediat după mutarea într-un nou sediu, societatea înregistra zilnic noi demisii din rândul membrilor echipei editoriale; refuzul abuziv al fostului manager Asesoft de a permite accesul în locaţia din Piaţa Presei Libere şi de a preda debitoarei bunurile.

„Soluţionarea acestor probleme care periclitau însăşi existenţa postului Realitatea TV a fost posibilă doar prin eforturile comune ale administratorului judiciar cu cele ale echipei manageriale a debitoarei, de a încasa toate veniturile în contul unic de insolvenţă, emiterea de către judecătorul sindic a ordinelor din 10.10.2011 şi 04.11.2011, prin care orice persoană era obligată să permită debitoarei desfăşurarea activităţii curente în condiţii normale şi recuperarea bunurilor acesteia, şi, nu în ultimul rând, prin susţinerea activităţii curente din împrumuturile acordate de dl. Elan Schwartzenberg, acţionar majoritar, în cuantum total de cca 2.000.000 euro. Fără aceste lichidităţi emisia postului Realitatea TV nu putea fi susţinută, iar vedetele postului nu ar fi putut fi păstrate”, spune Rovigo.

De asemenea, Rovigo precizează că, în vederea evitării blocajului financiar, s-a procedat la valorificarea mărcilor prin operaţiunea de „sale and lease-back”. „Scopul acestei operaţiuni a fost acela ca, în paralel cu veniturile curente ale societăţii, să asigure una din resursele necesare pentru acoperirea pasivului înregistrat la masa credală. În acest context, operaţiunea de «sale and lease-back» şi-a găsit aplicabilitate în situaţia de faţă permiţând debitoarei să beneficieze de o finanţare importantă ce poate fi utilizată pentru susţinerea capitalului de lucru pe parcursul reorganizării. Astfel, o parte a activului deţinut de societate s-a transformat în lichiditate, iar bunurile respective pot fi utilizate în continuare în condiţii optime, prin închiriere. Operaţiunea asigură şi posibilitatea de răscumpărare a bunurilor valorificate prin această metodă la finalul perioadei de închiriere de 5 ani”, explică Rovigo.

În scrisoarea deschisă, Rovigo mai spune că, pentru acoperirea masei credale, este necesară continuarea şi reorganizarea activităţii Realitatea Media.

În acest sens, câteva dintre măsurile întreprinse de Rovigo împreună cu Realitatea Media, enumerate în scrisoare, sunt: recuperarea creanţelor debitoarei (cea mai mare este împotriva SC Asesoft International SA, în cuantum de aproximativ 12.500.000 euro); valorificarea optimă a sumelor obţinute în urma operaţiunii de lease-back; conversia creanţelor în acţiuni (debt to equitys wap).

Societatea Realitatea Media a cerut insolvenţa în septembrie 2011, printr-un dosar înregistrat la Tribunalul Bucureşti. Atunci, Elan Schwartzenberg a declarat că cererea insolvenţei iniţiată de Realitatea Media este o procedură de reorganizare judiciară, precizând că nu doreşte falimentul Realitatea Media.

Societatea Rovigo SPRL a fost desemnată administrator judiciar al Realitatea Media printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti din 7 septembrie 2011.

Sebastian Ghiţă, cel care controlează grupul de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media în octombrie 2010. Compania Asesoft a anunţat atunci că intenţionează să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinci ani în grupul controlat la acel moment de Sorin Ovidiu Vântu.

După mai multe luni de conflict între Vântu şi Ghiţă, Elan Schwartzenberg a anunţat, pe 29 aprilie 2011, că a cumpărat 91% din acţiunile la Bluelink Comunicazione, acţionarul majoritar al Realitatea Media, omul de afaceri deţinând astfel la momentul respectiv 82% din grupul media.

De asemenea, Ioana Vântu, fiica lui Sorin Ovidiu Vântu, a anunţat oficial, pe 2 mai 2011, într-o conferinţă de presă, că Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatăl ei nu mai este asociat în niciun fel în această afacere.

După ce a fost înlăturat din managementul Realitatea TV, Sebastian Ghiţă şi-a lansat propria televiziune de ştiri – România TV.

Pe 10 aprilie 2012, Ioana Vântu a fost numită director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, principalul asociat al societăţii Realitatea Media SA, care deţine licenţa audiovizuală a televiziunii Realitatea TV. Tot atunci, Ioana şi Ionuţ Vântu, copiii lui Sorin Ovidiu Vântu, au preluat împreună 82% din acţiunile Bluelink, în timp ce omul de afaceri Elan Schwartenberg a rămas cu 9% din acţiunile firmei (în loc de 90,9091% din acţiunile Bluelink, pe care le deţinea din aprilie 2011). Restul de 9 procente din Bluelink îi revin lui Vitalie Dobândă, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, potrivit unor informaţii publicate de site-ul Rise Project şi paginademedia.ro.

Omul de afaceri Elan Schwartenberg a declarat însă, miercuri dimineaţă, pentru MEDIAFAX: „Eu, împreună cu o ţară întreagă, i-am văzut pe copiii lui Sorin Ovidiu Vântu declarând «Am vândut irevocabil şi ireversibil domnului Elan Schwartzenberg». Oricum, după ce Bluelink a vândut creanţa de 25 de milioane de euro firmei din Ungaria (E-Boutique KFT, n.r.), valoarea companiei, azi, este doar una emoţională… Forul suprem care guvernează orice firmă aflată în insolvenţă este adunarea creditorilor, unde firma din Ungaria deţine majoritatea. Dacă presiunile pe administratorul judiciar Rovigo-Deleanu să introducă noi creanţe false pentru a modifica adunarea creditorilor nu vor înceta, eu cred că va demisiona (Deleanu, n.r.) pentru a nu avea soarta lui Arin Stănescu”.

Potrivit unor informaţii publicate în presă în noiembrie anul trecut, firma E-Boutique KFT figurează ca fiind cel mai mare creditor al Realitatea Media în tabelul preliminar al creanţelor întocmit ca parte a procedurii de insolvenţă prin care trece această companie. Acţionarul unic al firmei E-Boutique KFT era la momentul respectiv Judit Jones, originară din Mureş. Judit Jones este implicată şi într-o altă firmă care a realizat designul pentru site-ul magazinului Picioru Gras, deţinut de Mihaela Rădulescu, fosta soţie a lui Elan Schwarzenberg, a mai scris la momentul respectiv presa.

La începutul lunii iunie, presa a scris că ANAF a cerut, în cursul unei întâlniri cu ceilalţi creditori ai PSV Company (fosta Petromservice, firmă aflată în acţionariatul Realitatea Media, n.r.), revocarea RVA Insolvency Specialists din calitatea de administrator judiciar al PSV Company, un alt acţionar al Realitatea Media. De asemenea, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar fi început urmărirea penală faţă de Arin Stănescu, partener coordonator al RVA Insolvency, pentru complicitate la bancrută frauduloasă în legătură cu plata presupus nejustificată a unor sume de bani către un creditor înscris la masa credală a PSV Company.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța, va pune la......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...