Rubla rusească îşi continuă deprecierea. A trecut pragul de 49 de unităţi pentru un euro

Economica.net
19 02. 2014
ruble_assortment_83265700_18335900

În jurul orei 07.50 GMT, moneda europeană a urcat până la valoarea de 49,0490 ruble în timp ce dolarul a urcat până la 35,6425 ruble, cea mai mare cotaţie înregistrată după 2009.

Degringolada rublei, care s-a depreciat cu 8% de la începutul anului, s-a accentuat mari seara când Ministerul rus de Finanţe a anunţat că va începe să cumpere valută pentru a reface rezervele anticriză, iar miercuri dimineaţa a reluat aceste achiziţii. De asemenea, marţi Banca centrală a Rusiei a estimat că în acest an Produsul Intern Brut al Rusiei ar putea creşte cu 1,5 până la 1,8%, mai puţin decât prognoza de 2% făcută trimestrul anterior. În plus, Banca centrală a Rusiei a atras atenţia asupra riscurilor la adresa economiei care ar putea veni de pe urma deprecierii rublei.

Economia rusească a înregistrat o creştere de 1,3% în 2013, ceea ce înseamnă o încetinire a ritmului de creştere având în vedere că în 2012 PIB-ul Rusiei a înregistrat un avans de 3,4% iar în 2011 o creştere de 4,3%.

Toate statele emergente înregistrează în prezent de o depreciere a monedelor lor, din cauza diminuării progresive a injecţiilor de lichidităţi efectuate de Rezerva Federală americană. În ultimii patru ani, Fed a menţinut dobânda de referinţă la un nivel apropiat de zero şi a derulat mai multe programe de achiziţii de obligaţiuni pentru a scoate economia americană din recesiune, acest lucru i-a determinat pe investitori să îşi plaseze banii pe pieţele care ofereau cele mai bune randamente. În prezent însă tendinţa se inversează, fluxurile de capital încep să iasă de pe pieţele emergente pentru a reveni în SUA şi alte economii dezvoltate, ceea ce conduce la deprecierea monedelor emergente.