Rubla s-a apreciat după decizia surprinzătoare a Băncii Rusiei de a crește dobânda de referință

Rubla s-a apreciat vineri, după ce Banca Centrală a Rusiei a majorat surprinzător dobânda de bază, şi Moscova a început retragerea trupelor din apropierea graniţei cu Ucraina, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 23 apr. 2021, 20:08
Rubla s-a apreciat după decizia surprinzătoare a Băncii Rusiei de a crește dobânda de referință

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că mai mult de 20 de nave din flota sa de la Marea Neagră au revenit la baza lor permanentă după ce au participat la exerciţii militare în apropierea peninsulei Crimeea. Tot vineri a început retragerea la bazele lor permanente a trupelor şi echipamentelor comasate la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea într-o desfăşurare masivă de forţe care a stârnit în Ucraina şi Occident temeri privind riscul unui conflict armat.

Decizia comitetului de politică monetară de la Banca Rusiei de a majora dobânda de bază, de la 4,50% până la 5%, i-a luat prin surprindere pe analiştii intervievaţi de Reuters care se aşteptau la menţinerea status quo-ului.

Dobânzile reduse susţin economia printr-un cost mic al creditului dar pot alimenta de asemenea inflaţia şi fac moneda naţională mai vulnerabilă la şocurile externe, apreciază analiştii.

Un euro era cotat vineri la 90,30 de ruble, după ce anterior ajunsese la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni. Un dolar era cotat vineri la 74,88 de ruble, după ce anterior se tranzacţionase la 74,65 de ruble, cel mai ridicat nivel din 22 martie.

Rubla s-a apreciat în urma informaţiilor privind retragerea trupelor din apropierea graniţei cu Ucraina. „Decizia a dus la crearea condiţiilor pentru ca rubla subevaluată să se redreseze, în urma atenuării tensiunilor geopolitice pe termen scurt”, au apreciat analiştii MUFG Bank.

Rubla este evaluată adecvat ţinând cont de riscurile politice din acest moment, dar este în mod fundamental subevaluată”, a afirmat Thomas Clarke, manager de portofoliu la William Blair’s Dynamic Allocation Strategies (DAS).

Conform estimărilor preliminare publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (Rosstat), Produsul Intern Brut al Rusiei a înregistrat anul trecut o contracţie de 3,1% în contextul pandemiei de coronavirus, acesta fiind cel mai grav declin din ultimii 11 ani.

Analiştii intervievaţi de Reuters la finele anului trecut se aşteptau ca PIB-ul Rusiei să se contracte cu 3,7% în 2020, în timp ce în cele mai recente estimări ale sale Ministerul Economiei de la Moscova prognoza o contracţie economică de 3,9%.

Rusia a înregistrat contracţii economice mai grave, de 7,8% şi 5,3% în 2009, respectiv 1998. Între 2000 şi 2008, economia rusească a înregistrat un ritm mediu de creştere de aproximativ 7% pe an.

La începutul anului trecut, înainte ca preţul petrolului, principalul produs exportat de Rusia, să scadă pe fondul pandemiei de COVID-19, Ministerul Economiei estima că Produsul Intern Brut va înregistra un avans de 1,9%, după o creştere de 2% în 2019 şi un avans de 2,8% în 2018.

Pentru 2021, Ministrul Economiei mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut de 3,3%, iar cele mai recente prognoze al Băncii Centrale a Rusiei avansează o creştere economică cuprinsă între 3 şi 4%.

Te-ar mai putea interesa și
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate din ele sunt în Asia....
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...