Rubla s-a apreciat după decizia surprinzătoare a Băncii Rusiei de a crește dobânda de referință

Rubla s-a apreciat vineri, după ce Banca Centrală a Rusiei a majorat surprinzător dobânda de bază, şi Moscova a început retragerea trupelor din apropierea graniţei cu Ucraina, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 23 apr. 2021, 20:08
Rubla s-a apreciat după decizia surprinzătoare a Băncii Rusiei de a crește dobânda de referință

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că mai mult de 20 de nave din flota sa de la Marea Neagră au revenit la baza lor permanentă după ce au participat la exerciţii militare în apropierea peninsulei Crimeea. Tot vineri a început retragerea la bazele lor permanente a trupelor şi echipamentelor comasate la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea într-o desfăşurare masivă de forţe care a stârnit în Ucraina şi Occident temeri privind riscul unui conflict armat.

Decizia comitetului de politică monetară de la Banca Rusiei de a majora dobânda de bază, de la 4,50% până la 5%, i-a luat prin surprindere pe analiştii intervievaţi de Reuters care se aşteptau la menţinerea status quo-ului.

Dobânzile reduse susţin economia printr-un cost mic al creditului dar pot alimenta de asemenea inflaţia şi fac moneda naţională mai vulnerabilă la şocurile externe, apreciază analiştii.

Un euro era cotat vineri la 90,30 de ruble, după ce anterior ajunsese la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni. Un dolar era cotat vineri la 74,88 de ruble, după ce anterior se tranzacţionase la 74,65 de ruble, cel mai ridicat nivel din 22 martie.

Rubla s-a apreciat în urma informaţiilor privind retragerea trupelor din apropierea graniţei cu Ucraina. „Decizia a dus la crearea condiţiilor pentru ca rubla subevaluată să se redreseze, în urma atenuării tensiunilor geopolitice pe termen scurt”, au apreciat analiştii MUFG Bank.

Rubla este evaluată adecvat ţinând cont de riscurile politice din acest moment, dar este în mod fundamental subevaluată”, a afirmat Thomas Clarke, manager de portofoliu la William Blair’s Dynamic Allocation Strategies (DAS).

Conform estimărilor preliminare publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (Rosstat), Produsul Intern Brut al Rusiei a înregistrat anul trecut o contracţie de 3,1% în contextul pandemiei de coronavirus, acesta fiind cel mai grav declin din ultimii 11 ani.

Analiştii intervievaţi de Reuters la finele anului trecut se aşteptau ca PIB-ul Rusiei să se contracte cu 3,7% în 2020, în timp ce în cele mai recente estimări ale sale Ministerul Economiei de la Moscova prognoza o contracţie economică de 3,9%.

Rusia a înregistrat contracţii economice mai grave, de 7,8% şi 5,3% în 2009, respectiv 1998. Între 2000 şi 2008, economia rusească a înregistrat un ritm mediu de creştere de aproximativ 7% pe an.

La începutul anului trecut, înainte ca preţul petrolului, principalul produs exportat de Rusia, să scadă pe fondul pandemiei de COVID-19, Ministerul Economiei estima că Produsul Intern Brut va înregistra un avans de 1,9%, după o creştere de 2% în 2019 şi un avans de 2,8% în 2018.

Pentru 2021, Ministrul Economiei mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut de 3,3%, iar cele mai recente prognoze al Băncii Centrale a Rusiei avansează o creştere economică cuprinsă între 3 şi 4%.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
Valoarea totală a activelor fondurilor celor doi piloni de pensii era de 92,478 de miliarde de lei, la sfârşitul anului 2021, înregistrând o creştere de aproximativ 19% fata de anul anterior......
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida ...
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" utilizate în Primăria Capitalei, ...
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi un număr de 120-140 de tancuri într-un 'prim val' de livrări din partea unei coaliţii de 12 state, a ...