Rulajul bursei a fost salvat de acţiunile Erste, FP şi două deal-uri cu titluri Petrom şi Biofarm

Bursa a urcat cu 0,47% în prima parte a şedinţei, pe o lichiditate în creştere datorită unor tranzacţii mai mari cu acţiunile Erste (EBS), Fondul Proprietatea (FP) şi două deal-uri cu titluri OMV Petrom (SNP) şi Biofarm (BIO).
Economica.net - mar, 16 oct. 2012, 11:48
Rulajul bursei a fost salvat de acţiunile Erste, FP şi două deal-uri cu titluri Petrom şi Biofarm

Piaţa de la Bucureşti a fost pe verde încă din primele minute, continuând să urmeze linia burselor externe, iar atenţia investitorilor a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,55%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,79% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), avansa cu 0,86%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,44% peste ziua precedentă.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în creştere cu 1,26%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,8 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare de trei ori peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de doar 3 milioane lei (676.000 de euro). Aproape două treimi din lichiditatea de marţi au fost asigurate de tranzacţii cu acţiunile Erste (3,9 milioane lei), Fondul Proprietatea (2 milioane lei) şi câte un deal realizat în prima jumătate de oră cu titlurile OMV Petrom (1,6 milioane lei) şi cu acţiuni Biofarm (900.000 de lei).

Deal-ul cu acţiunile OMV Petrom a fost realizat la preţul de 0,405 lei, cu 0,57% peste ultima cotaţie de luni, iar titlurile Biofarm au fost transferate la 0,2 lei, preţ similar celui de la închiderea şedinţei de luni.

Pe piaţa principală acţiunile companiei petroliere au crescut cu 1,07%, la 0,407 lei, iar titlurile Biofarm au avansat cu 0,25%, la 0,2005 lei. Operaţiunile cu acţiunile OMV Petrom au însumat 629.000 de lei, iar titlurile companiei farmaceutice au consemnat un rulaj de 97.000 de lei.

Acţiunile Erste au urmat evoluţia de la Viena şi au crescut cu 0,88%, la 86 lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,17%, la 0,5185 lei.

Investitorii au continuat să vizeze şi acţiunile SIF Transilvania (SIF3), cea mai profitabilă dintre cele cinci SIF-uri după primele nouă luni. Astfel, preţul acestor titluri a urcat cu 2,61%, la 0,59 lei, pe al treilea rulaj din piaţă, de peste un milion de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%, susţinute de publicarea unor rezultate peste aşteptări privind un sondaj despre încrederea investitorilor germani în economia ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius ...
RMH Property (RMH), o subsidiară a RMB Holdings, și al cărei cel mai mare acționar este fondul de investiții Royal Bakofeng Holdings Limited, deținut de tribul Bafokeng din Africa de Sud, a......
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Rusia a anunţat luni expulzarea a opt diplomaţi greci, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia ...
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat în şedinţa de luni noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene şi stabilirea cadrului ...
Atribuțiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătății
Atribuțiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătății
Atribuţiile Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 vor fi preluate ...