Runda a doua la privatizarea Poştei. Ofertele vor fi depuse până la 30 iunie 2014

Ofertele preliminare şi neangajante pentru privatizarea Poştei Române vor fi depuse până la 30 iunie 2014, după ce la termenul anterior, care a expirat pe data de 28 mai, caietul de sarcini nu a fost cumpãrat de niciun investitor, a anunţat Ministerul pentru Societatea Informaţională .  
Economica.net - sâm, 08 iun. 2013, 11:26
Runda a doua la privatizarea Poştei. Ofertele vor fi depuse până la 30 iunie 2014

Ofertele preliminare şi neangajante pentru privatizarea Poştei Române vor fi depuse până la 30 iunie 2014, după ce la termenul anterior, care a expirat pe data de 28 mai, caietul de sarcini nu a fost cumpãrat de niciun investitor, a anunţat Ministerul pentru Societatea Informaţională. „Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) anunţă că data limită de depunere a documentelor de participare şi a ofertelor preliminare şi neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), stabilită la data de 28 mai 2013, ora 12:00, se prelungeşte până la data de 30 iunie 2014, ora 12.00”, se aratã într-un anunţ al ministerului.

Potrivit unui act normativ adoptat recent de Guvern, orice companie de stat va putea fi privatizată în termen de până la doi ani. În baza noii scheme adoptate de Executiv, care a modificat legislaţia privatizării societăţilor comerciale, Poşta Română poate fi astfel vândută, cel mai târziu până în octombrie 2015. CNPR trebuia să fie privatizată în cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până la expirarea termenului limită, 28 mai.

Şeful Poştei, Ion Smeeianu, a afirmat că situaţia financiară negativă a companiei şi datoria calculată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au îndepărtat potenţialii investitori.

La finele lunii mai, datoriile totale ale Poştei însumau 650 milioane de lei.

Prin prelungirea termenului de privatizare, aşa cum s-a stabilit de către Guvern, Poşta Română va trece printr-un proces de restructurare, care prevede disponibilizări de personal şi transformarea în acţiuni a datoriilor istorice. Numărul celor care fi disponibilizaţi se va ridica la 3.650 de salariaţi, respectiv 11,4% din personalul Poştei, conform unui anunţ al companiei.

Potrivit anunţului MSI, dosarul de privatizare poate fi achiziţionat în schimbul sumei de 50.000 euro de la sediul MSI pe baza cererii scrise prealabile a investitorilor interesaţi. „Cererea scrisă privind achiziţionarea dosarului de prezentare va fi comunicată în prealabil cu cel puţin două zile lucrătoare prin scrisoare recomandată sau personal prin depunere la sediul MSI sau prin fax”, se mai spune în anunţ.

Pentru participarea la procesul de selecţie, investitorii interesaţi vor depune la sediul MSI până la 30 iunie 2014, printre altele, şi o garanţie de participare de 9.480.866 lei.”Data şi locul deschiderii documentelor de participare, inclusiv documentele ce atestă îndeplinirea criteriilor de precalificare va fi 30 iunie 2014, ora 14:00, la sediul MSI”, se mai spune în anunţ. Celelalte elemente ale anunţului de privatizare, publicat în perioada 25-27 februarie şi modificat în 27 martie, rămân neschimbate.

Astfel, viitorii investitori interesaţi să participe la privatizarea Poştei Române trebuie dovedescă că deţin resurse financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar de minim 150 milioane de euro.De asemenea, la procesul de privatizare pot participa doar persoane juridice, individual sau în consorţiu, care îndeplinesc mai multe criterii de precalificare. „Astfel, vor fi admişi la procesul de privatizare numai investitorii care nu au participat cu oferte trucate şi/sau neserioase într-un proces de privatizare, şi/sau nu au retras sau revocat oferta declarată câştigătoare într-un proces de privatizare, şi/sau nu au refuzat să încheie contractul de privatizare”, potrivit MSI.

 Acţionarii CNPR sunt MSI – 75% şi Fondul Proprietatea – 25%. Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Poşta este cel mai mare operator local de profil şi are o reţea teritorială de 5.600 de unităţi. Compania avea la sfârşitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creştere cu 2,9% faţă de 2011, potrivit datelor din bilanţul Poştei.

În ultimii patru ani, compania a acumulat pierderi de 530 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an. Poşta avea 32.887 salariaţi la 31 decembrie 2012, faţă de număr mediu de 35.576 în 200

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...