Rus: TAROM rămâne o problemă şi vom acţiona pentru a o aduce pe profit. CNADNR va fi reevaluată

Economica.net
10 02. 2015
tarom_66093700_17754100

În opinia şefului de la Transporturi, insolvenţele, falimentele şi corupţia cu care se confruntă infrastructura rutieră sunt o cauză a cheltuirii ineficiente a sumelor care ar fi trebuit să fie investite în acest sector.

‘Suntem într-un program investiţional foarte mare în acest moment, iar în infrastructura rutieră este ceea ce vedeţi: insolvenţe, falimente, corupţie etc. Fără îndoială, aceste lucruri presupun şi că am cheltuit ineficient bănuţii pe care i-am avut. Suntem acum într-un program, într-un proces şi de restructurare şi de reevaluare a unora dintre tipurile de atitudine pe care noi le-am avut vizavi de ceea ce am avut de făcut. Vom reevalua foarte solid şi CNADNR, o companie care ar trebui să fie un jucător mare în piaţa construcţiilor şi este mai degrabă un intermediar între bugetul statului şi diverse companii care lucrează în sistemul de drumuri naţionale, expres şi autostrăzi în România’, a arătat Rus.

Ministrul Transporturilor a admis că TAROM rămâne o problemă, întrucât este singura companie din subordinea ministerului care, potrivit datelor preliminare, înregistrează în continuare pierderi, dar a precizat că se vor aplica măsuri pentru remedierea acestei situaţii.

‘Am avut discuţii şi cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană despre unde vrem să ajungem cu companiile de transport feroviar, unde vrem să ajungem cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri, unde vrem să ajungem cu alte companii. Din tot acest ansamblu de companii subordonate ministerului, rămâne TAROM cu o problemă, dar şi acolo am discutat deja mai multe variante şi, în perioada următoare, vom începe să acţionăm pentru punerea şi a acestei companii într-o zonă de profit operaţional. Sigur, sunt extrem de multe probleme’, a explicat Ioan Rus.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are prevăzute pentru anul în curs cheltuieli pentru investiţii în valoare de 5,495 miliarde de lei şi un profit brut de 215,555 milioane de lei, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2015 al companiei, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

Numărul de personal prognozat la finele anului este de 6.491, în creştere cu 456 de persoane faţă de 2014, iar câştigul mediu lunar pe salariat se ridică la 2.525 lei – determinat pe baza cheltuielilor cu salariile – şi la 2.702 lei – determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială.

Plăţile restante sunt estimate la 92,573 milioane de lei, iar creanţele restante la 116,716 milioane de lei.