Ruşanu nu poate fi pus şef la ASF. Deocamdată, este incompatibil

Liberalul Dan Radu Ruşanu nu poate ocupa, cel puţin în acest moment, funcţia de preşedinte al noii Autorităţi de Supraveghere Financiară (ASF) pentru că este incompatibil.
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 12:10
Ruşanu nu poate fi pus şef la ASF. Deocamdată, este incompatibil

Soţia şi fiica lui Dan Radu Ruşanu, numele cel mai des vehiculat pentru preluarea şefiei ASF, sunt acţionari semnificativi la o societate comercială listată la Bursa de Valori Bucureşti, Internaţional SA Sinaia, societate care administrează o unitate hotelieră din Sinaia.

Potrivit datelor publice despre companie, cel mai mare acţionar al companiei din Sinaia este fiica lui Dan Radu Ruşanu, Ruşanu Ana Rucsandra, cu circa 36% din capital. Următorul acţionar ca importanţă este tot un membru al familiei Ruşanu, Dana Maria Ruşanu Anastase, tot fiică a lui Dan Radu Ruşanu, cu 10% din capital.

În aceste condiţii, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, Dan Radu Ruşanu nu poate fi membru în conducerea ASF, dat fiind că Autoritatea se ocupă de supravegherea societăţilor listate.  Asta pentru membrii ASF trebuie “să nu fie membri în consiliile de administraţie, consiliile de supraveghere, directorate sau în comisiile de cenzori, să nu deţină funcţia de directori ori alte funcţii la persoanele juridice
şi entităţile care sunt supuse supravegherii A.S.F., și să nu dețină ei și/sau membrii familiilor lor până la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participație de cel puțin 10% din capitalul acestor persoane juridice și entități sau din drepturile de vot, ori o participație care să permităexercitarea unei influențe semnificative asupra luării deciziilor în adunarea generală sau în consiliul de administrație a acestora”. Ordonanţa nu a devenit încă lege, pentru că nu a fost promulgată de preşedintele Băsescu.

Cum s-ar manifesta incompatibilitatea

Dan Radu Ruşanu controlează Internaţional  Sinaia (simbol bursier INTE)  în cadrul unui grup de acíonari, care operează în mod concertat şi care are peste 93 % din acţiunile INTE. Fiica lui Ruşanu, Ana Rucsandra Ruşanu, pentru că deţinea direct 36%,  a făcut o ofertă publică de preluare a companiei în 2010. 

Compania este tranzacţionată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care se va afla sub supravegherea ASF. Raportele şi operaţiunile importante ale companiei vor fi supravegheate de ASF, care le va aviza legalitatea.

În eventualitatea în care acţionarii INTE vor dori să o retragă de pe piaţă, de asemeni, operaţiunea va fi guvernată de legile pieţei de capital, a căror aplicare este supravegheată de ASF.

Pentru funcţiile executive au candidat: Dan Radu Ruşanu – preşedinte; Daniel Dăianu – prim-vicepreşedinte; Daniel Tudor, Mircea Ursache şi Ion Giurescu – vicepreşedinţi.

Pentru funcţiile neexecutive, au candidat următorii: Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu, Gh. Cornel Coca Constantinescu.

Doina Domnica Pârcălabu, Octavian Lupu, Ion Golu, Emilian Moscu Popescu, Dragoş Mihalache, Daniel Ştefan Armeanu au candidat pentru funcţiile de membri supleanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Renault ajustează numărul de locuri de muncă din Franța – Reuters
Renault ajustează numărul de locuri de muncă din Franța – Reuters
Odată cu accelerarea dezvoltării și producției de mașini electrificate Renault va elimina până la 2.000 de locuri de muncă în Franța....
Sorin Cîmpeanu: Cazurile de COVID raportate acum nu sunt generate de şcoală
Sorin Cîmpeanu: Cazurile de COVID raportate acum nu sunt generate de şcoală
Cazurile de infectare cu noul coronavirus raportate în prezent nu sunt generate de începerea şcolii cu prezenţă fizică, ...
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Guvernul de stânga din Spania şi sindicatele au ajuns joi seară la un acord cu privire la o uşoară majorare a salariului ...
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a efectuat prima livrare de gaz natural lichefiat (GNL) din România către Damen Shipyards Mangalia, potrivit ...