Ruşanu nu poate fi pus şef la ASF. Deocamdată, este incompatibil

Liberalul Dan Radu Ruşanu nu poate ocupa, cel puţin în acest moment, funcţia de preşedinte al noii Autorităţi de Supraveghere Financiară (ASF) pentru că este incompatibil.
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 12:10
Ruşanu nu poate fi pus şef la ASF. Deocamdată, este incompatibil

Soţia şi fiica lui Dan Radu Ruşanu, numele cel mai des vehiculat pentru preluarea şefiei ASF, sunt acţionari semnificativi la o societate comercială listată la Bursa de Valori Bucureşti, Internaţional SA Sinaia, societate care administrează o unitate hotelieră din Sinaia.

Potrivit datelor publice despre companie, cel mai mare acţionar al companiei din Sinaia este fiica lui Dan Radu Ruşanu, Ruşanu Ana Rucsandra, cu circa 36% din capital. Următorul acţionar ca importanţă este tot un membru al familiei Ruşanu, Dana Maria Ruşanu Anastase, tot fiică a lui Dan Radu Ruşanu, cu 10% din capital.

În aceste condiţii, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, Dan Radu Ruşanu nu poate fi membru în conducerea ASF, dat fiind că Autoritatea se ocupă de supravegherea societăţilor listate.  Asta pentru membrii ASF trebuie “să nu fie membri în consiliile de administraţie, consiliile de supraveghere, directorate sau în comisiile de cenzori, să nu deţină funcţia de directori ori alte funcţii la persoanele juridice
şi entităţile care sunt supuse supravegherii A.S.F., și să nu dețină ei și/sau membrii familiilor lor până la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participație de cel puțin 10% din capitalul acestor persoane juridice și entități sau din drepturile de vot, ori o participație care să permităexercitarea unei influențe semnificative asupra luării deciziilor în adunarea generală sau în consiliul de administrație a acestora”. Ordonanţa nu a devenit încă lege, pentru că nu a fost promulgată de preşedintele Băsescu.

Cum s-ar manifesta incompatibilitatea

Dan Radu Ruşanu controlează Internaţional  Sinaia (simbol bursier INTE)  în cadrul unui grup de acíonari, care operează în mod concertat şi care are peste 93 % din acţiunile INTE. Fiica lui Ruşanu, Ana Rucsandra Ruşanu, pentru că deţinea direct 36%,  a făcut o ofertă publică de preluare a companiei în 2010. 

Compania este tranzacţionată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care se va afla sub supravegherea ASF. Raportele şi operaţiunile importante ale companiei vor fi supravegheate de ASF, care le va aviza legalitatea.

În eventualitatea în care acţionarii INTE vor dori să o retragă de pe piaţă, de asemeni, operaţiunea va fi guvernată de legile pieţei de capital, a căror aplicare este supravegheată de ASF.

Pentru funcţiile executive au candidat: Dan Radu Ruşanu – preşedinte; Daniel Dăianu – prim-vicepreşedinte; Daniel Tudor, Mircea Ursache şi Ion Giurescu – vicepreşedinţi.

Pentru funcţiile neexecutive, au candidat următorii: Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu, Gh. Cornel Coca Constantinescu.

Doina Domnica Pârcălabu, Octavian Lupu, Ion Golu, Emilian Moscu Popescu, Dragoş Mihalache, Daniel Ştefan Armeanu au candidat pentru funcţiile de membri supleanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a realizat în anul 2023 investiţii totale în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în valoare de 530 milioane de lei, acestea fiind direcţionate prioritar în......
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba aproba programul de finanţare "Electric Up 2", cu un buget de 450 de milioane de lei, pentru sprijinirea ...
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus marţi că băncile din Uniunea Europeană ar trebui să poată să îşi mute liber ...
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier de stat
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier ...
Sectorul chimic este cel mai mare "contributor" la deficitul balanţei comerciale a României, cu o valoare de 14 miliarde ...