Rusia a declarat drept persona non grata opt actuali și foști înalți oficiali americani

Rusia interzice accesul pe teritoriul său a opt actuali sau foşti înalţi oficiali americani, a anunţat vineri Ministerul de Externe de la Moscova, printr-un comunicat, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
AGERPRES - vin, 16 apr. 2021, 21:56
Rusia a declarat drept persona non grata opt actuali și foști înalți oficiali americani

Printre cei vizaţi de interdicţie se numără directorul FBI Christopher Wray, directorul pentru informaţii naţionale Avril Haines, ministrul de interne Alejandro Mayorkas, procurorul general Merrick Garland.

Citește și: Rusia a desfăşurat între 15.000 şi 25.000 de militari la graniţa cu Ucraina – diplomat american la OSCE (economica.net)

Pe listă se mai află directorul Biroului închisorilor federale Michael Carvajal, directorul Consiliului pentru politică internă Susan Rice, fostul consilier pentru securitate naţională al lui Donald Trump, John Bolton, şi fostul director al CIA Robert James Woolsey.

Potrivit ministerului rus, aceşti responsabili au ”participat la punerea în aplicare a liniei antiruse” urmate de politica Statelor Unite.

Moscova mai afirmă că a decis să facă publice numele persoanelor declarate non gratae – o listă de obicei secretă – din cauza ”caracterului fără precedent” al tensiunilor provocate de Washington.

Rusia a anunţat vineri, prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov (foto), că va expulza zece diplomaţi americani, drept răspuns la sancţiunile adoptate de SUA împotriva sa în ziua precedentă, adăugând că a ”recomandat” ambasadorului american la Moscova să revină la Washington.

Lavrov a menţionat de asemenea o serie de măsuri de represalii, cum ar fi interdicţia ca reprezentanţele diplomatice americane în Rusia să angajeze cetăţeni ruşi sau ai altor ţări, precum şi o înăsprire a restricţiilor pentru deplasările diplomaţilor americani pe teritoriul Rusiei.

Citește și: Rusia limitează navigaţia în trei zone din Crimeea. Una dintre ele leagă Marea Neagră cu Marea Azov, de importanţă crucială pentru exporturile de cereale şi oţel, din Ucraina (economica.net)

Pe de altă parte, a continuat ministrul rus, Moscova examinează posibile măsuri ”dureroase” împotriva unor afaceri americane în Rusia, dar deocamdată acestea sunt păstrate ”în rezervă”.

În schimb, Moscova urmează să pună capăt activităţii pe care o desfăşoară în Rusia fonduri americane şi ONG-uri ”care, în realitate, se amestecă deschis” în afacerile interne ale Rusiei, a mai precizat Lavrov.

Te-ar mai putea interesa și
Gheorghiță: De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacității acestora
Gheorghiță: De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacității ...
Revenirea la normalitate devine din ce în ce mai mult o certitudine, însă doar prin vaccinare se poate atinge acest obiectiv, a declarat, vineri, preşedintele Comitetului naţional de coordonare......
Macron le-a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Macron le-a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri ''anglo-saxonilor'', făcând aluzie la Marea Britanie şi SUA, să ...
Cîţu: Începând de astăzi, românii se pot vaccina fără programare
Cîţu: Începând de astăzi, românii se pot vaccina fără programare
Premierul Florin Cîţu a anunţat că, începând de vineri, toţi românii care vor să se vaccineze anti-COVID-19 o vor ...
CGMB a adoptata bugetul Capitalei pe acest an
CGMB a adoptata bugetul Capitalei pe acest an
Proiectul privind bugetul Bucureştiului pe acest an a fost adoptat, vineri, de Consiliul General al Capitalei (CGMB), cu ...