Rusia a distrus o mare termocentrală în apropiere de Kiev

Rusia a distrus joi o mare termocentrală în apropierea capitalei ucrainene Kiev, într-o nouă salvă cu peste 80 de rachete şi drone lansate asupra Ucrainei, care au lovit şi alte elemente de infrastructură energetică, agravând criza sectorului energetic ucrainean, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
AGERPRES - joi, 11 apr. 2024, 15:08
Rusia a distrus o mare termocentrală în apropiere de Kiev

„Drept consecinţă a atacului masiv de astăzi, forţele Federaţiei Ruse au distrus complet termocentrala de la Tripilska, situată în regiunea Kiev”, a anunţat compania Centrenergo, care deţine termocentrala. Odată cu distrugerea acestei termocentrale care funcţiona pe bază de cărbune, Centrenergo a pierdut toate capacităţile de generare a energiei electrice, după ce un bombardament rusesc anterior i-a distrus şi o altă termocentrală, în provincia Harkov, încă una pe care o deţine în provincia Doneţk fiind într-o zonă ocupată de trupele ruse.

Termocentrala de la Tripilska este un furnizor major de electricitate pentru regiunile Kiev, Cerkasî şi Jitomir. Mai multe alte centrale de generare a energiei electrice şi alte elemente de infrastructură energetică au fost avariate în cinci regiuni ale Ucrainei în raidul în care Rusia a folosit, potrivit Kievului, 82 de drone şi rachete, din care armata ucraineană susţine că a doborât 39 de drone şi 18 rachete.

De când Rusia a reluat luna trecută campania de atacuri masive asupra sistemului energetic ucrainean, Ucraina a pierdut 80% din capacitatea de generare de energie termică, a precizat înaintea bombardamentului de joi premierul ucrainean Denis Şmîhal. O altă campanie cu bombardamente repetate asupra acestei infrastructuri a fost efectuată de Rusia la sfârşitul anului 2022.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris bombardamentul rusesc de joi drept un act de „teroare”. „Avem nevoie de apărare antiaeriană şi alt sprijin pentru apărare, nu de ochi închişi şi discuţii lungi”, a scris el pe Telegram, adresându-se aliaţilor occidentali care susţin Ucraina în războiul cu Rusia.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, raidul său de joi asupra Ucrainei a ţintit instalaţii de petrol, gaze şi centrale electrice. „Ca rezultat, activitatea companiilor industriei militare ucrainene a fost perturbată, transferul de rezerve către zonele de luptă a fost zădărnicit şi furnizarea de combustibil pentru echipele şi unităţile militare ale Forţelor Armate ucrainene a fost îngreunat”, susţine ministerul rus.

Pe de altă parte, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susţinut joi că a respins o incursiune ucraineană pe coasta Mării Negre în regiunea Herson din sudul Ucrainei, ocupată parţial de trupele ruse şi limitrofă peninsulei anexate Crimeea.

Potrivit FSB, un membru al comandoului ucrainean a fost luat prizonier, iar obiectivul operaţiunii ucrainene era desfăşurarea unei unităţi de sabotaj a trupelor speciale ucrainene pe istmul Tendra. Serviciul rus mai afirmă că operaţiunea ar fi fost planificată de o unitate specială a Marinei britanice cunoscută sub numele de SVS (Special Boat Service), „ceea ce confirmă participarea directă a Regatului Unit în conflict”.

Rusia acuză cu regularitate Occidentul că participă direct la războiul din Ucraina nu doar prin furnizarea de armament, ci şi de mercenari şi instructori militari şi prin transmiterea către Kiev de informaţii obţinute cu ajutorul sateliţilor şi avioanelor spion care permit astfel armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti mult în spatele liniei frontului.

Te-ar mai putea interesa și
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a deplasat miercuri la Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel către Fâşia Gaza, informează AFP şi Reuters, transmite......
Congresmena republicană Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva șefului Camerei Reprezentanților, pe care-l acuză de trădare
Congresmena republicană Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva ...
Aleasa republicană Marjorie Taylor Greene a anunţat miercuri că ''săptămâna viitoare'' va depune o moţiune pentru ...
MAE: Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați astăzi din Fâșia Gaza
MAE: Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați astăzi din Fâșia Gaza
Nouă cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi miercuri din Fâşia Gaza şi au ajuns pe teritoriul ...
Banca spaniolă BBVA vrea să-i preia pe rivalii de la Sabadell, pentru suma de 12 miliarde de euro
Banca spaniolă BBVA vrea să-i preia pe rivalii de la Sabadell, pentru suma de 12 miliarde de euro
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat miercuri că este interesat de preluarea Sabadell, şi a depus o ofertă care evaluează ...