Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei

Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei (CoE) după invadarea Ucrainei, a anunţat vineri ministrul italian de Externe Luigi Di Maio (foto), relatează Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 25 feb. 2022, 19:08
Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei

„Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, a cărui preşedinţie este deţinută de Italia, a luat decizia de a exclude Federaţia Rusă dintre membrii săi”, a anunţat Di Maio într-un comunicat.

„Italia consideră că aceasta este o măsură necesară în lumina agresiunii inacceptabile a Rusiei împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare gravă a legii internaţionale”, a adăugat el.

Consiliul Europei a fost format după al Doilea Război Mondial pentru a proteja drepturile omului şi statul de drept pe întreg continentul şi este un organism separat de Uniunea Europeană.

Astfel Consiliul Europei (CoE) a decis vineri ”suspendarea” întregii participări a diplomaţilor şi a delegaţilor ruşi la principalele instanţe ale organizaţiei paneuropene ”cu efect imediat”, ca răspuns la ”atacul armat” contra Ucrainei, relatează AFP.

De la invadarea Ucrainei de forţele militare ruse, aceasta este prima sancţiune de acest fel pronunţată de către o organizaţie internaţională din care face parte Rusia.

Decizia nu vizează însă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), braţul judiciar al Consiliului Europei, care va continua să ofere protecţie cetăţenilor ruşi, a precizat CoE într-un comunicat.

Suspendarea ”dreptului de reprezentare” al Rusiei se referă la Comitetul de Miniştri, executivul organizaţiei ce are 47 de state membre, şi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Rusia rămâne totuşi membră a Consiliului Europei şi angajată prin convenţiile sale, în particular Convenţia Europeană privind Drepturile Omului.

”Judecătorul ales la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în numele Federaţiei Ruse rămâne de asemenea membru al Curţii şi plângerile introduse contra Federaţiei Ruse vor continua să fie examinate şi soluţionate de Curte”, subliniază comunicatul.

”Suspendarea nu este o măsură definitivă, ci temporară, lăsând deschise căile de comunicare”, adaugă acelaşi comunicat.

Consiliul Europei sancţionase deja Rusia în 2014, la scurt timp după anexarea peninsulei Crimeea.

Delegaţia rusă la APCE a fost privată de dreptul său de vot, Rusia replicând prin boicotarea sesiunilor acestei adunări şi suspendarea achitării cotizaţiei sale la bugetul Consiliului Europei.

Secretarul general al CoE, croata Marija Pejcinovic Buric, a condamnat joi ”ferm” invadarea Ucrainei, subliniind că această evoluţie ar putea avea ”consecinţe devastatoare pentru ansamblul continentului”.

Consiliul Europei a fost înfiinţat după al Doilea Război Mondial pentru a proteja drepturile omului şi statul de drept pe întregul continent european şi este un organism separat de Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...