Ce impact au restricţiile alimentare ale Rusiei asupra agricultorilor români

08 08. 2014
2014_06_25t182636z_1_lynxmpea5o0xb_rtroptp_4_russia_18219200

Rusia a anunţat că va interzice importurile din statele UE şi SUA, urmare a sancţiunilor primite de Europa şi SUA în legătură cu situaţia din Ucraina. Ca stat membru, România pierde astfel o piaţă de export şi ar putea deveni o piaţă de desfacere pentru produsele pe care alte state europene nu le mai pot vinde în Federaţia Rusă. 

Ce alimente vindem în Rusia

Numai în sectorul agroalimentar, putem vorbi de pierderi de peste 1 miliard de euro, producătorii de cereale fiind cei mai afectaţi. Din datele Institutului Naţioonal de Statistică, anul trecut România a exportat către Federaţia Rusă produse agro-alimentare în valoare de peste  1,38 de miliarde de euro. În schimb, am importat de peste 2,3 miliarde de euro, astfel că deficitul balanţei comerciale în raport cu acest stat este de 1 miliard de euro.

Valoric, cel mai mult exportăm cereale, seminţe, plante industriale şi fructe, astfel că anul trecut Rusia a cumpărat din ţara noastră 8,9 milioane de tone de cereale în valoare de 34 milioane de euro, 429.500 de tone seminţe şi plante industriale în valoare de 3,2 milioane de euro şi 1,3 milioane de fructe în valoare de 1,1 milioane de euro.

De asemenea, România mai exportă în Rusia zahăr şi produse zaharoase,cacao,faină, amidon şi produse de patiserie, preparate din legume şi fructe, băuturi alcoolice şi nealcoolice şi oţet.

Ce ne vând ruşii

În schimb, noi cumpărăm din Rusia, potrivit datelor INS aferente anului trecut, grăsimi şi nuleiuri vegetale şi animale (16,7 milioane de euro), preparate alimentare diverse (683.000 de euro) şi băuturi alcoolice (162.000 de euro). În rest, mai importăm din Rusia cafea, ceai şi condimente, produse ale industriei de morărit, seminţe sau tutun.