Rusia a promis că va continua livrările de gaze către Ungaria – Szijjarto

Rusia a promis că va continua transporturile de gaze către Ungaria şi că Gazprom îşi va îndeplini obligaţiile contractuale faţă de ţară, a declarat duminică ministrul de Externe Peter Szijjarto, într-un interviu la postul de radio public, transmite Reuters.
News.ro - lun, 20 iun. 2022, 09:05
Rusia a promis că va continua livrările de gaze către Ungaria - Szijjarto

Ca răspuns al Rusiei la sancţiunile occidentale impuse Moscovei de la invadarea Ucrainei, gigantul energetic de stat Gazprom a tăiat livrările către compania daneză Orsted şi Shell Energy, pentru contractul său de furnizare de gaze Germaniei, scrie News.ro.

De asemenea, Gazprom a oprit livrările către traderul olandez de gaze GasTerra, precum şi către Bulgaria, Polonia şi Finlanda, pentru că au refuzat să facă plăţi pentru gazele ruseşti în ruble, în cadrul unei noi scheme de plată în ruble, scrie News.ro.

Szijjarto a spus că CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, şi viceprim-ministrul Rusiei, Alexandr Novak, l-au asigurat, într-o discuţie telefonică, că compania îşi va îndeplini obligaţiile faţă de Ungaria stabilite în contractul său, a spus Szijjarto.

Ministrul nu a spus când a avut loc apelul telefonic. Ministerul de Externe nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Conform unui acord cu Gazprom semnat anul trecut, Ungaria primeşte 3,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia, în cadrul acordului său pe termen lung cu Rusia, şi încă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria.

Acordul este valabil 15 ani, cu o opţiune de modificare a cantităţilor achiziţionate după 10 ani, scrie News.ro.

Szijjarto a mai spus duminică că securitatea energetică a Ungariei, inclusiv aprovizionarea cu gaze, este stabilă şi că transporturile de gaze au sosit zilnic conform contractului, în timp util şi fără întreruperi.

Fluxurile de gaze ruseşti către Europa au scăzut vineri Italia şi Slovacia afirmâmd că au primit mai puţin de jumătate din volumele obişnuite prin conducta Nordstream 1, care traversează Marea Baltică din Rusia până în Germania şi transportă aproximativ 40% din fluxurile de gaze ruseşti către Europa.

Duminică, Germania a anunţat paşi suplimentari pentru a creşte nivelul de stocare a gazelor, pentru a se pregăti pentru următorul sezon de iarnă, când se teme că Rusia ar putea reduce sau chiar opri complet aprovizionarea.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...