Rusia a trimis încă 2.000 de militari dintre cei recent mobilizaţi pentru a apăra Hersonul

Aproximativ 2.000 de militari ruşi mobilizaţi în ultimele săptămâni de Moscova au sosit pe teritoriul ocupat al regiunii Herson din sudul Ucrainei pentru a înlocui personalul pierdut şi a întări unităţile de pe linia frontului, potrivit unui raport publicat vineri de Statul Major General al armatei ucrainene pe pagina sa de Facebook, citat de EFE.
AGERPRES - vin, 21 oct. 2022, 12:12
Rusia a trimis încă 2.000 de militari dintre cei recent mobilizaţi pentru a apăra Hersonul

Autorităţile de ocupaţie au emis un ordin pentru pregătirea evacuării a aşa-numitelor ‘instituţii bancare’ aduse de ruşi, întocmesc liste de transfer pentru lucrătorii medicali şi profesorii care au fost aduşi de Rusia în zona ocupată din Herson, indică Statul Major ucrainean.

De asemenea, obiective din sfera umanitară şi-au încetat activitatea în Herson.

„Inamicul încearcă să menţină teritoriile temporar capturate, îşi concentrează aici eforturile restrângând acţiunile forţelor sale armate în anumite direcţii”, se menţionează în raport.

Doneţk, alături de Lugansk, în est, şi Zaporojie şi Herson, în sud – toate anexate de Rusia – sunt punctele unde s-au concentrat luptele între ucraineni şi ruşi în ultimele săptămâni şi unde, potrivit Kievului, forţele ucrainene au recucerit porţiuni importante de teritoriu.

Statul Major ucrainean subliniază că ruşii nu încetează să încerce să desfăşoare acţiuni ofensive pe linia frontului din aceste regiuni, în estul şi sudul Ucrainei, în oraşe precum Bahmut şi Avdiivka.

Conform raportului, unităţile forţelor de apărare ucrainene „au respins joi atacurile ruseşti în apropiere de Bilohorivka, regiunea Luhansk, şi în Opîtne, Bahmut, Pobeda şi Marinka din regiunea vecină Doneţk”.

„Inamicul bombardează poziţiile ucrainene de-a lungul liniei de contact şi efectuează recunoaşteri aeriene”, se arată în raport, potrivit căruia „încălcând normele dreptului internaţional umanitar, legile şi obiceiurile războiului, invadatorii continuă să atace infrastructura critică şi locuinţele populaţiei civile”.

În ultimele 24 de ore, ruşii au efectuat trei lovituri cu rachete, 24 de atacuri aeriene şi 30 de tiruri din sisteme de lansatoare de rachete multiple.

„Invadatorii au folosit rachete ghidate de croazieră şi antiaeriene pentru a-şi comite crimele. În plus, inamicul a lansat peste 20 de vehicule aeriene fără pilot (drone) de fabricaţie iraniană ‘Shahed-136′”, a afirmat Statul Major General.

Totodată, Ucraina a acuzat Rusia că a minat barajul hidroelectric Novaia Kahovka, din apropiere de Herson, pentru a provoca o „catastrofă” în această regiune pe care a început să o evacueze în faţa înaintării trupelor ucrainene, relatează AFP. Dacă barajul explodează, „peste 80 de localităţi, inclusiv Herson, vor fi rapid inundate”, a avertizat joi seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că digul de la Kahovka este una dintre cele mai mari infrastructuri de acest gen din Ucraina.

„Aceasta ar putea afecta alimentarea cu apă a celei mai mări părţi din sudul Ucrainei”, precum şi răcirea reactoarelor de la centrala nucleară din Zaporojie, care îşi trage apa din lacul artificial de 18 milioane de metri cubi, a afirmat Zelenski într-un discurs rostit prin videoconferinţă în reuniunea Consiliului Uniunii Europene joi.

Scopul Rusiei este de a opri avansul trupelor ucrainene în regiune şi de a proteja forţele ruse, a declarat pe Twitter Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski.

Totodată, forţele armate ucrainene susţin că, de la începutul invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie, au „eliminat” aproximativ 66.650 de invadatori ruşi între 24 februarie şi 20 octombrie, notează EFE.

Te-ar mai putea interesa și
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical Digital și Sons of Coding, companii de software cu sediul în Oradea......
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi omologul sud-coreean, Shin Won Sik, au semnat, marţi, un acord-cadru de cooperare ...
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Grupul auto francez Renault a raportat marţi venituri peste aşteptări pentru primul trimestru al acestui an, graţie cererii ...
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 "regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe" legate de condiţiile meteorologice, inundaţiile şi ...