Rusia a vândut acţiuni de peste 750 mil. euro la compania europeană de aeronautică şi apărare EADS

O bancă controlată de stat din Rusia a vândut aproape jumătate din participaţia de 5% pe care o deţinea la compania europeană de aeronautică şi apărare EADS, la un preţ estimat la peste 750 milioane de euro în funcţie de cotaţia la bursă.
Economica.net - Dum, 18 aug. 2013, 10:33
Rusia a vândut acţiuni de peste 750 mil. euro la compania europeană de aeronautică şi apărare EADS

Tranzacţia pune capăt unui experiment îndrăzneţ al Rusiei de implicare în politica industrială a UE, potrivit cotidianului britanic Financial Times.

Vânzarea pachetului de 2,12% din acţiunile EADS de către Vnesheconombank vine în contextul unor semnale că Rusia intenţionează să iasă din acţionariatul companiei europene pentru a-şi finanţa propriile activităţi pe segmentul producţiei de avioane civile.

Rusia deţinea participaţia de 5% la EADS din 2006, când Kremlinul a uimit Germania şi Franţa cu anunţul că VTB, o altă bancă de stat, a acumulat acţiuni totalzând 5% din EADS. Strategia Moscovei a fost văzută ca o încercare de a obţine un loc în consiliul de administraţie sau chiar un pachet minoritar care să permită blocarea unor decizii. Niciuna dintre aceste presupuneri nu s-a materializat.

VTB a vândut ulterior participaţia băncii Vnesheconombank.

Vnesheconombank a refuzat să comenteze asupra tranzacţiei, care a fost dezvăluită prima dată de cotidianul rus Vedomosti. Un document transmis recent autorităţii pentru piaţa financară din Olanda a arătat, însă, că participaţia a fost redusă de la 5% la 2,88%.

Vânzarea acţiunilor la acea dată ar fi adus băncii circa 763 milioane de euro, sumă calculată folosind cotaţia de la bursă.

Potrivit unor surse citate de Vedomosti, fondurile din vânzarea participaţiei la EADS ar putea fi folosite pentru susţinerea producătorului de avioane Suhoi. Divizia Suhoi Avioane Civile a companiei dezvoltă un proiect pentru producţia aeronavei S100 Superjet, cu 100 de locuri. Datoriile proiectului se ridică la 2,1 miliarde de dolari, iar Suhoi Avioane Civile a trebuit să negocieze cu creditorii, între care şi Vnesheconombank, în acest an pentru a evita falimentul.

Una dintre variantele sprijinirii Suhoi este conversia în acţiuni a datoriei către Vnesheconombank şi recapitalizarea companiei ulterior, potrivit Vedomosti.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată datele unui sondaj realizat de Libris, librărie online de referință pe......
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...