Rusia adaugă aproape zece miliarde de dolari în Fondul de urgenţă

 Guvernul Rusiei a adăugat 551,4 miliarde de ruble (9,5 miliarde de dolari) în Fondul său de rezervă de urgenţă, în condiţiile în care Kremlinul extinde măsurile de protecţie, în încercarea de a-şi proteja economia de impactul sancţiunilor occidentale şi al acţiunilor sale în Ucraina, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 10 iun. 2022, 11:40
Rusia adaugă aproape zece miliarde de dolari în Fondul de urgenţă

„Fondurile vor fi folosite în parte pentru a implementa măsuri menite să asigure stabilitatea dezvoltării economice în condiţiile restricţiilor externe”, a informat Guvernul de la Moscova.

Fondurile provin din profiturile suplimentare generate de exporturile de gaze şi petrol rusesc, care aduc sute de milioane de dolari pe zi la buget, în pofida sancţiunilor occidentale.

Anterior, Rusia direcţiona profiturile generate de exporturile de gaze şi petrol în Fondul său suveran de 198 miliarde de dolari, destinat finanţării marilor proiecte de infrastructură.

Dar Fondul de rezervă de urgenţă este mai flexibil, permiţând Guvernului să folosească banii pentru acoperirea deficitului, sprijinirea măsurilor sociale, cum ar fi recentele creşteri de pensii, şi să reacţioneze la criza economică.

În acest fond Executivul a adăugat în mai 791,6 miliarde de ruble (13,56 miliarde de dolari).

Economia rusă se va contracta cu 15% anul acesta şi cu 3% în 2023, deoarece efectele sancţiunilor occidentale, al exodului companiilor, al „migraţiei creierelor” ruseşti şi al colapsului exporturilor vor şterge 15 ani de câştiguri economice, se arată într-un raport publicat de Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar.

În raportul privind situaţia economiei Rusiei în urma invadăii Ucrainei în 24 februarie, IIF nu se aşteaptă în următoarele luni la o încetare a focului şi apreciază că probabil sancţiunile vor fi extinse şi înăsprite.

Sancţiunile occidentale impuse în urma invaziei au dus la „dezintegrarea totală a 30 de ani de investiţii”, le-a spus jurnaliştilor Elina Ribakova, adjunctul economistului şef al IIF.

Deja Kremlinul a început să sprijine cele mai mari companii ale ţării, în încercarea de a atenua efectele crizei economice, care a dus la cel mai ridicat nivel al inflaţiei din ultimii 20 de ani şi la declinul câştigurilor gospodăriilor.

În mai, Guvernul a injectat patru miliarde de dolari în compania de căi ferate, cel mai mare angajator al ţării, şi s-a angajat să acorde 1,75 miliarde de dolari operatorului aerian de stat Aeroflot.

Te-ar mai putea interesa și
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta și catalizatori pentru economie. Tradițiile legate de sărbători......
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...