Rusia amendează Google cu 387 de milioane de dolari, pentru că a refuzat să elimine conținutul considerat de Moscova ilegal

18 07. 2022
The logo of Russia's state communications regulator, Roskomnadzor, is reflected in a laptop screen showing Google start page in this picture illustration
FILE PHOTO: The logo of Russia's state communications regulator, Roskomnadzor, is reflected in a laptop screen showing Google start page, in this picture illustration taken May 27, 2021. REUTERS/Maxim Shemetov/Illustration

Rusia se opune de mult timp distribuirii de către platformele tehnologice străine a conţinutului care nu îi respectă restricţiile, dar ceea ce a fost o dispută fierbinte s-a transformat într-o bătălie în toată regula de când Moscova şi-a adunat forţele armate înainte de a le trimite în Ucraina în februarie.

La sfârşitul anului trecut, Google a primit o amendă de 7,2 miliarde de ruble pentru nerespectarea eliminării sau blocării conţinutului.

Contul bancar al unităţii sale în Rusia a fost confiscat, conducând filiala să declare intrarea în faliment şi să facă imposibilă plata personalului şi a vânzătorilor.

Google, care poate contesta decizia, nu a răspuns încă la o cerere prin e-mail de a comenta, precizează Reuters.

Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor, Roskomnadzor, a declarat în iunie că platforma video YouTube a Alphabet răspândeşte în mod deliberat informaţii false despre conflictul din Ucraina şi permite conţinut care promovează opinii extremiste şi apeluri către copiii de a participa la proteste neautorizate.

„Site-ul de găzduire video YouTube promovează în mod deliberat difuzarea de informaţii înşelătoare despre progresul operaţiunii militare speciale în Ucraina, discreditând forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, potrivit Roskomnadzor.

Rusia declară că efectuează o „operaţiune militară specială” în Ucraina pentru a dezamorsa ameninţarea la adresa securităţii sale şi a-i proteja pe vorbitorii de limbă rusă contra persecuţiei, aminteşte Reuters.

Ucraina şi aliaţii ei occidentali resping astfel de acuzaţii ca pretexte fără temei pentru acapararea ilegală de teritorii.

Sursa foto: Reuters