Rusia ar putea împrumuta Ungariei până la 10 mld. euro pentru construcţia a două reactoare nucleare

Rusia ar putea împrumuta Ungariei până la 10 miliarde euro pentru finanţarea construcţiei a două reactoare noi la centrala nucleară din apropierea oraşului Paks, potrivit unei înţelegeri între premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 14 ian. 2014, 18:40
Rusia ar putea împrumuta Ungariei până la 10 mld. euro pentru construcţia a două reactoare nucleare

Cele două reactoare ar urma să fie construite de compania Rosatom, controlată de statul rus. Rosatom construieşte centrale nucleare în ţări precum Bangladesh şi Iran.

Extinderea va dubla capacitatea centralei de la Paks, a declarat Putin reporterilor după o întrevedere cu Orban la reşedinţa sa din apropierea Moscovei.

Cele două guverne discută, încă, termenii unui împrumut, a afirmat ministrul de Finanţe al Rusiei, Anton Siluanov.

Putin se foloseşte de controlul asupra resurselor energetice pentru a-şi intinde sfera de influenţă în afara statelor foste membre ale Uniunii Sovietice, notează Bloomberg.

În decembrie, Putin s-a angajat să acorde un împrumut de 15 miliarde de dolari Ucrainei, precum şi o reducere a preţului perceput la livrările de gaze naturale. De asemenea, preşedintele rus a promis un împrumut de până la 2 miliarde de dolari Belarusului.

Rusia va finanţa 80% din construcţia a două reactoare în Ungaria de câte 1.200 de MW sub forma unui împrumut pe 30 de ani la dobândă mai redusă decât cea disponibilă pe piaţa financiară, a declarat la Budapesta şeful de cabinet al lui Orban, Janos Lazar. Construcţia reactoarelor este estimată să dureze 10 ani.

Ungaria va acoperi restul costurilor proiectului, care ar putea ajunge până la 12 miliarde de euro, a spus Lazar. Budapesta a renunţat la intenţia de a organiza o licitaţie pentru atragerea de investitori după ce a primit acordul de principiu al Comisiei Europene pentru a atribui Rusiei proiectul.

Premierul ungar a făcut din reducerea preţurilor la utilităţi una dintre temele centrale ale campaniei electorale a partidului său, Fidesz, pentru alegerile parlamentare din Ungaria, care ar trebui să se desfăşoare în circa trei luni.

Centrala nucleară de la Paks este singura de acest fel din Ungaria şi este situată la aproximativ 100 de kilometri la sud de Budapesta. Centrala are în prezent în funcţiune patru reactoare ruseşti cu o capacitate totală de 2.000 de MW şi produce circa 40% din energia electrică a ţării.

Marius Oncu, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
A treia doză de vaccin se poate face începând din 28 septembrie
A treia doză de vaccin se poate face începând din 28 septembrie
Persoanele care s-au imunizat cu ultima doză de vaccin anti-covid cu cel puțin șase luni în urmă pot face a treia doză începând cu data de 28 septembrie, a declarat premierul Florin Cîțu....
Scandalul City Insurance – Guvernul a aprobat OUG de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor
Scandalul City Insurance – Guvernul a aprobat OUG de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor
Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ...
Racordarea gratuită la reţelele de gaze și energie electrică nu va fi disponibilă pentru toată populaţia – Proiect de OUG
Racordarea gratuită la reţelele de gaze și energie electrică nu va fi disponibilă pentru toată populaţia – Proiect ...
Racordarea la rețelele de gaze și energie electrică va fi gratuită doar pentru consumatorii casnici și în anumite limite, ...
Tranzacție pe piața cerealelor. Familia Moldovan din Satu Mare intră în acționariatul unuia dintre cei mai mari producători de cereale din nord-vestul țării
Tranzacție pe piața cerealelor. Familia Moldovan din Satu Mare intră în acționariatul unuia dintre cei mai mari producători ...
Familia Moldovan din Satu Mare, implicată în afaceri cu îngrășăminte chimice și tradingul de cereale, a intrat în ...