Rusia ar putea să-i acorde azil preşedintelui sirian Al-Assad – Putin

Economica.net
12 01. 2016
bashar_al_assad_37806800

‘A fost cu siguranţă mai dificil să i se acorde azil dlui (Edward) Snowden în Rusia decât ar fi în cazul lui Al-Assad’, a afirmat Putin, referindu-se la fostul consultant al Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA) a SUA, cel care a dezvăluit programele de supraveghere la scară largă ale NSA, primind apoi azil politic în Rusia în 2013.

‘Mai întâi, trebuie să i se dea posibilitatea poporului sirian să se pronunţe. Şi vă asigur că, dacă totul se va petrece democratic, poate că Al-Assad nu va trebui să părăsească ţara. Şi că nu va avea importanţă dacă este preşedinte sau nu’, a adăugat Putin, în interviul pentru Bild. ‘În primul rând, populaţia trebuie să poată vota şi apoi vom vedea dacă Al-Assad va trebui să plece din ţară dacă va pierde alegerile’, a continuat preşedintele rus.

Deşi a recunoscut că Al-Assad ‘a făcut mult rău în cursul conflictului’, Putin a subliniat că acesta ‘nu ar fi luat niciodată o asemenea amploare dacă nu ar fi fost alimentat din afara Siriei – cu arme, bani şi luptători’.

El a reiterat poziţia Rusiei de sprijin în favoarea preşedintelui Al-Assad, un demers care încearcă să evite scenariul unui stat eşuat ca în Libia. ‘Nu vrem ca Siria să sfârşească precum Irakul sau Libia. Uitaţi-vă la Egipt: trebuie adusă o mare laudă preşedintele (Abdel Fattah al-) Sissi pentru că şi-a asumat responsabilitatea şi puterea într-o situaţie de urgenţă, pentru a stabiliza ţara’, a explicat Putin.

Întrebat despre bombardamentele regimului asupra civililor sirieni, Putin a răspuns că ‘Al-Assad nu luptă împotriva propriei populaţii, ci a celor care au trecut la acţiune armată împotriva guvernului’. ‘Dacă are de suferit şi populaţia civilă, nu este vina lui Al-Assad, ci în primul rând a insurgenţilor şi a susţinătorilor lor civili’, a declarat preşedintele rus.

Cu toate acestea, Putin a ţinut să adauge că, ‘din nou, aceasta nu înseamnă că totul este bine în Siria sau că Al-Assad face totul bine’.

În ce priveşte relaţia cu Ankara după doborârea unui avion rusesc de către aviaţia turcă, liderul de la Kremlin a afirmat că Rusia va ţine piept acestui stat membru NATO dacă îi va ameninţa securitatea naţională. ‘Sper foarte mult că astfel de evenimente nu vor escalada în conflicte militare mai ample. Însă dacă interesele şi securitatea Rusiei sunt ameninţate, Rusia se va opune. Toată lumea trebuie să ştie acest lucru’, a subliniat Putin.

‘Turcia este parte a NATO, dar nu a fost atacată. De aceea, NATO nu are de ce să apere Turcia, iar problemele noastre cu Turcia nu au nimic de-a face cu apartenenţa la NATO a acestei ţări’, a comentat el.

‘Conducerea Turciei ar fi trebuit să-şi ceară scuze pentru doborârea avionului, care a fost în mod clar o crimă de război, în loc să sune la cartierul general al NATO’, a mai afirmat Putin în interviul acordat Bild, a cărui a doua parte a fost publicată marţi.