Rusia ar putea vinde chinezilor participaţii majoritare în zăcămintele strategice energetice

Guvernul rus ar putea permite investitorilor din China să preia participaţii majoritare în zăcămintele strategice de ţiţei şi gaze naturale, a afirmat, vineri, Arkady Dvorkovich, adjunctul premierului rus, transmit RIA Novosti şi Reuters.
Economica.net - vin, 27 feb. 2015, 11:14
Rusia ar putea vinde chinezilor participaţii majoritare în zăcămintele strategice energetice

Prevederea nu se va aplica zăcămintelor offshore, unde firmele chineze pot prelua participaţii minoritare, a precizat Dvorkovich.

‘Dacă va exista o cerere (din China) vom lua în considerare cu seriozitate această solicitare. Şi nu văd obstacole politice în acest moment’, a declarat oficialul la Forumul economic de la Krasnoyarsk.

Economia rusă este afectată de declinul preţului ţiţeiului şi de deprecierea rublei.

În ultimele şase luni, preţul petrolului s-a înjumătăţit, ceea ce a afectat în mod dramatic veniturile producătorilor de energie. În plus, compania de stat Gazprom a fost afectată şi de tensiunile politice dintre Rusia şi Occident din cauza crizei din Ucraina, cea mai importantă ţară pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre clienţii Gazprom din Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Gazprom a precizat că a decis să-şi scadă cheltuielile de capital cu aproape opt miliarde de dolari între 2014 şi 2015, până la 30 de miliarde de dolari, în scădere faţă de un vârf de aproape 44 de miliarde de dolari pe an între 2010 şi 2013.

În pofida reducerii cheltuielilor de capital, Gazprom a ţinut să sublinieze că nu vor fi afectate planurile sale de a construi un gazoduct spre China până la finele acestui deceniu. În luna mai a anului trecut, Gazprom şi grupul chinez CNPC au semnat un acord de furnizare de gaze naturale pe o perioadă de 30 de ani. Gazprom ar urma să livreze anual Chinei o cantitate de 38 de miliarde metri cubi de gaze naturale printr-o nouă conductă denumită ‘eastern route’, începând din 2018.

Gazprom este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, în principal via conducte spre Europa, dar furnizează şi gaze naturale lichefiate spre Asia. Compania are, de asemenea, operaţiuni în domeniile producţiei de petrol şi energie electrică.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...