1EUR = 4.7204 RON | Bucureşti 30 º

Companii

Rusia aşteaptă o invitaţie oficială pentru a se alătura proiectului Eastring

Rusia aşteaptă o invitaţie oficială din partea statelor europene pentru a se alătura proiectului vizând construcţia gazoductului est-european Eastring, care va trece prin Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria, a declarat miercuri ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmite Itar-Tass. 

03 iun, 2015 | Agerpres | ECONOMICA.net

"Aşteptăm oferte. Nu am primit încă nicio invitaţie oficială cu privire la participarea la acest proiect", a spus Alexander Novak.

Marţi, cu ocazia unei vizite la Moscova, premierul slovac Robert Fico i-a propus omologului său rus Dmitri Medvedev un proiect vizând interconectarea proiectului Eastring cu viitorul proiect rusesc Turkish Stream, realizat de Gazprom.

Eastring, un proiect anunţat în noiembrie la Bratislava, chiar înaintea anulării proiectului South Stream, prevede construirea unei conducte cu o lungime cuprinsă între 744 şi 1.015 kilometri, în funcţie de ruta finală. Gazoductul ar urma să aibă o capacitate de până la 20 de miliarde de metri cubi pe an. Costul estimat al proiectului este de 1,3 miliarde de euro şi ar putea deveni operaţional la finele lui 2018. România ar urma să aibă un rol-cheie în proiectul Eastring, în condiţiile în care cea mai mare parte a conductei ar urma să se afle pe teritoriul său.

În luna decembrie 2014, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, urmând în schimb să construiască un gazoduct spre Turcia, denumit Turkish Stream. De asemenea, directorul Gazprom, Alexei Miller, l-a informat pe vicepreşedintele CE responsabil pentru uniunea energetică, Maros Sefcovic, că tranzitul gazelor ruseşti spre UE, via Ucraina, va fi redirecţionat prin Turcia şi, în consecinţă, Europa ar trebui să se grăbească să construiască noi capacităţi de transport pentru a putea primi gaze naturale de la un centru de distribuţie amplasat la graniţa dintre Turcia şi Grecia.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO