Rusia avertizează în legătură cu riscul unui război civil în Afganistan

Rusia consideră că există riscul unui război civil în Afganistan, însă nu intenţionează să intervină, relatează dpa.
AGERPRES - lun, 23 aug. 2021, 16:57
Rusia avertizează în legătură cu riscul unui război civil în Afganistan

Există „riscul potenţial al unui război civil reînnoit în Afganistan”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei Interfax.

„Desigur, nimeni nu intenţionează să intervină în aceste evenimente”, a spus Peskov, întrebat despre o posibilă intervenţie rusă în conflict. El a afirmat însă că situaţia actuală reprezintă „o ameninţare şi un pericol în plus”.

Rusia urmăreşte cu îngrijorare victoria talibanilor islamişti în Afganistan, temându-se printre altele că luptători din Asia Centrală ar putea pătrunde pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, scrie Agerpres.

Moscova a fost implicată mult timp în negocieri cu talibanii, care au preluat puterea în Afganistan în urmă cu peste o săptămână.

Compania rusească de stat specializată în exporturi de armament Rosoboronexport a declarat că cererea de arme ruseşti ar putea creşte din cauza crizei din Afganistan.

„Dacă este nevoie (de arme) în ţările vecine sau în rândul partenerilor noştri … suntem gata să răspundem”, a declarat directorul general al Rosoboronexport, Alexander Mikheiev.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin le-a spus luni liderilor din Asia Centrală că este vital să se evite orice influenţă a islamului radical în regiune din Afganistan şi extremiştii radicali să fie ţinuţi la distanţă, a anunţat Kremlinul.

În cadrul unui summit online al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, având ca temă situaţia din Afganistan, Putin a declarat, de asemenea, că este important ca traficul de droguri din Afganistan să fie monitorizat cu atenţie.

În cadrul reuniunii, Putin şi liderii din Asia Centrală şi-au exprimat îngrijorarea că Statul Islamic are încă un punct de sprijin în Afganistan şi că reprezintă o ameninţare, a anunţat Kremlinul. Liderii au fost de acord să-şi coordoneze acţiunea comună în ceea ce priveşte situaţia din Afganistan, a precizat Kremlinul.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...