Rusia avertizează SUA că o posibilă confiscare a activelor sale va distruge relațiile bilaterale dintre cele două țări

Orice posibilă confiscare a activelor ruseşti de către Statele Unite va distruge complet relaţiile bilaterale ale Moscovei cu Washingtonul, a declarat sâmbătă şeful Departamentului pentru America de Nord din cadrul Ministerului rus de Externe, citat de TASS - transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 13 aug. 2022, 15:28
Rusia avertizează SUA că o posibilă confiscare a activelor sale va distruge relațiile bilaterale dintre cele două țări

Relaţiile Rusiei cu Occidentul s-au deteriorat brusc de când Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, la 24 februarie, în ceea ce a numit „operaţiune militară specială”.

Occidentul a răspuns prin sancţiuni economice, financiare şi diplomatice fără precedent, inclusiv prin îngheţarea a aproximativ jumătate din rezervele de aur şi de valută ale Rusiei, care se ridicau la aproape 640 de miliarde de dolari înainte de 24 februarie.

Înalţi oficiali occidentali, între care şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, au sugerat confiscarea rezervelor îngheţate pentru a ajuta la finanţarea viitoarei reconstrucţii a Ucrainei.

”Îi avertizăm pe americani cu privire la consecinţele dăunătoare ale unor astfel de acţiuni care vor afecta permanent relaţiile bilaterale, ceea ce nu este nici în interesul lor, nici în interesul nostru”, a declarat Alexandr Darciev într-un interviu pentru TASS.

Nu a fost imediat clar la ce active se referea acesta.

Statele Unite şi aliaţii lor europeni au îngheţat, de asemenea, active în valoare de 30 de miliarde de dolari deţinute de persoane bogate care au legături cu preşedintele rus Vladimir Putin, inclusiv iahturi, elicoptere, proprietăţi imobiliare şi opere de artă, potrivit administraţiei Biden.

Departamentul de Justiţie al SUA a solicitat Congresului o autoritate mai largă pentru a confisca activele oligarhilor ruşi ca mijloc de presiune asupra Moscovei pentru acţiunile sale în Ucraina, a declarat un procuror în iulie.

Darciev a relevat că Rusia a avertizat Statele Unite că legăturile diplomatice vor fi grav afectate şi ar putea fi chiar rupte dacă Rusia va fi declarată stat sponsor al terorismului.

Vorbind despre situaţia din Ucraina, responsabilul rus a spus că influenţa SUA asupra Kievului a crescut în aşa măsură încât ”americanii devin din ce în ce mai mult o parte directă în conflict”.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre cazuri rare
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre ...
Prezent la uzina Ford Otosan din Craiova pentru a lansa ediția din 2024 a programului Rabla, ministrul Mediului, Mircea Fechet s-a declarat convins că scăderea bonusului pentru electrice nu va......
BNS: Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment miercuri dimineaţa. Următorul pas va fi greva generală
BNS: Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment miercuri dimineaţa. Următorul pas va fi greva generală
Angajaţii Poştei Române vor intra în grevă de avertisment miercuri dimineaţa, timp de două ore, iar dacă situaţia ...
Mai multe bonuri de masă pentru o largă categorie de bugetari. Scapă de restructurări sau desființări instituții importante din administrația locală- Proiect
Mai multe bonuri de masă pentru o largă categorie de bugetari. Scapă de restructurări sau desființări instituții importante ...
Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care aduce mai multe modificări legii 296/2023, ...
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank a înregistrat, anul trecut, o creştere cu 35% a activelor nete, până la 83,5 miliarde de lei, şi un profit ...