Rusia: Avtovaz a majorat pentru a doua oară în acest an preţurile maşinilor Lada

Cel mai mare producător auto din Rusia, Avtovaz, a majorat preţurile modelelor Lada cu 4,8%, sau 20.200 ruble (327 dolari), după o creştere de aproximativ 9% în ianuarie, din cauza deprecierii rublei, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 05 mart. 2015, 04:59
Rusia: Avtovaz a majorat pentru a doua oară în acest an preţurile maşinilor Lada

Alianţa Renault-Nissan este acţionarul majoritar al Avtovaz, iar Lada este cel mai bine vândut brand din Rusia, scrie Agerpres.

Majoritatea companiilor auto prezente în Rusia au majorat preţurile după ce rubla s-a depreciat faţă de dolar cu peste 40% anul trecut şi a continuat deprecierea şi în 2015.

Conform firmei de consultanţă PwC, preţurile maşinilor în Rusia, afectată de turbulenţele politice şi economice, au crescut de la 7% la 56% în perioada septembrie 2014-15 ianuarie 2015.

Vânzările Lada în Rusia au scăzut cu 26% în ianuarie şi cu 23,5% în februarie. Association of European Businesses (AEB) a raportat recent că vânzările auto în Rusia au scăzut în ianuarie cu 24%, după un declin de 10% în 2014. În 2015, vânzările auto pe piaţa auto ar putea înregistra un recul de 35%, a estimat recent compania PricewaterhouseCoopers.

Avtovaz este primul producător auto din Rusia care intenţionează să recurgă la concedieri în acest an, din cauza declinului vânzărilor. Compania va concedia 1.100 de angajaţi, dar numai directori, specialişti şi personal administrativ. În prezent, la fabricile Avtovaz din Izhevsk şi Togliatti lucrează aproximativ 52.000 de persoane, din care 10.000 sunt directori, specialişti şi personal administrativ. Dintre aceştia, 11% vor fi concediaţi începând cu luna aprilie.

În 2014, Avtovaz a renunţat la 20% dintre angajaţi. Noile concedieri vin după ce, anul trecut, vânzările de autoturisme marca Lada în Rusia au scăzut cu 15%, la 387.000 vehicule.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul acordă, la rectificare, doar 25% din banii datorați furnizorilor care aplică prețurile plafonate la gaze și energie. Sectorul energetic, “risc major” de a nu mai putea funcționa – ACUE
Guvernul acordă, la rectificare, doar 25% din banii datorați furnizorilor care aplică prețurile plafonate la gaze și ...
Actuala rectificare bugetară nu include sumele necesare pentru acoperirea plafoanelor de preț asumate de statul român pentru perioada aprilie – decembrie 2022 și expune la un risc major......
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2% în primul semestru din 2022
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2% în primul semestru din 2022
România a produs, în primele şase luni din 2022, o cantitate de ţiţei de peste 1,464 milioane de tone echivalent petrol ...
SeedBlink achiziționează Symbid, una dintre primele platforme de crowdinvesting lansate la nivel mondial
SeedBlink achiziționează Symbid, una dintre primele platforme de crowdinvesting lansate la nivel mondial
SeedBlink, platforma europeană de co-investiții în start-upuri tehnologice, a anunțat că a finalizat achiziția Symbid, ...
China sancţionează şapte oficiali taiwanezi „susţinători îndârjiţi ai independenţei”
China sancţionează şapte oficiali taiwanezi „susţinători îndârjiţi ai independenţei”
China a impus marţi sancţiuni, inclusiv interdicţia de intrare în ţară, împotriva a şapte oficiali şi parlamentari ...