Rusia bagă boala în porcul românesc: industria falimentează, iar consumatorul mănâncă tot scump

Embargoul impus de Rusia importurilor de carne de porc din Europa creează prejudicii majore producătorilor români. Aceştia se plâng că sunt nevoiţi să vândă sub costuri pentru a rezista pe o piaţă locală invadata de importuri ieftine şi cer sprijinul statului pentru a nu intra în faliment. Pentru consumator, preţul a rămas mare. 
Alina Stanciu - mar, 07 oct. 2014, 11:40
Rusia bagă boala în porcul românesc: industria falimentează, iar consumatorul mănâncă tot scump

Europa a găsit o soluţie pentru a scăpa de o parte din cele 133,4 mii de tone de carne de porc pe care le-ar fi înghiţit Rusia în primele şase luni ale anului, după ce Federaţia a impus embargo la importurile de alimente din UE. Marii producători europeni, printre care Germania, Polonia sau Ungaria şi-au majorat exporturile către România, o piaţă în care producătorii nici nu produc suficient şi nici ieftin. În primul trimestru al acestui an, în România au fost livrate cu 13.000 de tone de carne de porc mai mult, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar estimările indică că volumele aduse din comunitate vor creşte. Este vorba despre carne ieftină, care îi obligă pe producătorii locali să îşi ajusteze preţurile, iar pe retaileri să se orienteze către furnizori de peste graniţe. În consecinţă, industria locală este pe punctul de a se prăbuşi trăgând după sine sectoare paralele precum cea a cerealelor. Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România şi Asociaţia Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin solicită Guvernului amnistia fiscală sau păstrarea TVA-ului, pentru a putea evita falimentul.

Vând sub costuri

„De peste o lună vindem porcul în pierdere. Costul de producţie este mai mare decât cel de vânzare. Situaţia este catastrofală. Vom intra cu toţii în faliment”, a declarat Miron Dascălu, director al Asociaţia Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS). Potrivit acestuia, în momentul de faţă, pentru fiecare porc care iese pe poarta fermei producătorul pierde în medie aproximativ 100 de lei, reprezetând diferenţă dintre costul de producţie şi cel de comercializare. La începutul lunii octombrie, pierderea medie era de 42 de lei pe cap de porc. „Pierderile cresc de la zi la alta, pentru că preţul scade încontinuu”, explică Dascălu potrivit căreia, ultima parte a anului este o perioadă în care preţulş cărnii de porc scade în mod tradiţional. De asemenea, luna ianuarie a fiecărui an este slabă în vânzări.

Concurenţă neloială

În luna august, producătorii români primeau pentru un kilogram de porc în viu şi 9 lei. Din luna iulie, preţul oferit de abatoare pentru porcii vii a scăzut constant, ajungând la 5,4-5,5 lei pe kilogram în viu în ultima săptămână, faţă de 7-7,2 lei pe kg în perioada similară a anului trecut. Aceasta în condiţiile în care, pe fermierul român îl costă 5,9-6 lei pentru a produce 1 kg de porc în viu, din care în jur de 70% sunt costurile cu hrana (cereale). În schimb, o carcasă de carme de porc din Ungaria este adusă la poarta magazinului cu mai puţin de 7 lei kilogramul.

Din datele AFISS, producţia locală de carne proaspătă de porc acoperă în jur de 67% din necesarul de consum al României, restul provenind din import. Producţia de porc locală s-a cifrat în prima jumătate a acestui an la 109.000 tone de carne de porc, iar anul trecut producţia a fost de 582.000 de tone de carne în viu. 

De ce produce românul mai scump

Producătorii români, care vând de aproximativ 400 de milioane de euro pe an, susţin că nu pot produce mai ieftin, cu toate că au toate costurile optimizate şi tehnologie de ultimă generaţie. Nu beneficiază însă de acelaşi  sprijin din partea statului ca alţi producători din UE şi plătesc taxe mai mari. ” Ceilalţi producători europeni au forme de sprijin directe şi indirecte semnificative. De asemenea, condiţia cărnii româneşti este superioară celei din UE, pentru că la noi se face furajare cu cereale, ceea ce creşte semnificativ costul de producţie. Mai mult, noi a trebuit să resetăm tot sistemul, a trebuit să facem investiţii semnificative, ceea ce ne apasă din punct de vedere frinanciar. Ei şi-au amortizat deja investiţii pe care noi de abia le-am făcut. Totodată, în România imputurile sunt mai scumpe, iar costurile de finanţare mult mai mari”, a declarat Alex Jurconi, preşedintele asociaţiei Pro Agro. Potrivit estimărilor Asociaţiei, în ultimii cinci au s-au investit peste 1 miliard de euro în fermele de porci din România.

Magazinele cumpără mai ieftin, dar vând la fel de scump

În timp ce pieţele europene se agită pentru a scăpa de marfa nedorttă de Rusia scâzând preţurile, pe rafturile din magazinele româneşti unde intră tot mai multă carne de import la preţuri în scădere, nu se simte nimic. Kilogramul de porc costă, în medie, la fel ca la începutul verii. ” Importurile de carne de porc  la preţuri în scădere sunt pe un trend ascendent, iar consumul de carne de porc din galantare a crescut în ultima perioadă. Acest lucru înseamnă că marja brută a comerciantului a crescut, la fel şi taxele colectate de stat de la acestea”, explică Jurconi.

Propunerile producătorilor: amnistie fiscală sau să încaseze ei TVA-ul  

Pentru a putea evita falimentul, APCPR şi AFISS solicită Guvernului sprijin financiar, fie sub forma unui ajutor de stat prin care să se elimine diferenţa dintre costul de producţie şi preţul de vânzare, fie amnistia fiscală. „Ne-am gândit că o soluţie ar putea fi timp de şase luni de zile TVA-ul colectat de la clienţi să rămână la noi”, a declarat Jurconi, potrivit căruia producătorii se gândesc şi la oportunitatea apariţiei unei legi cadru prin care orice ramură a industriei alimentare să beneficieze de măsuri directe de sprijin, precum ajutoare de stat sau amnistii fiscale, în caz de necesitate. Din estimările Asociaţiei, efortul bugetar în cazul unei amnistii fiscale (TVA-ul să rămână la producător) s-ar cifra la aproximativ 100 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi......
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...