Rusia deschide o nouă anchetă împotriva miliardarului Boris Berezovski

Autorităţile ruse au deschis marţi o nouă anchetă penală împotriva miliardarului Boris Berezovski, exilat în Marea Britanie, pentru incitare la "tulburări masive" după publicarea, în aprilie, a unui text care face apel la împiedicarea revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin, relatează AFP.
Economica.net - mie, 30 mai 2012, 06:06
Rusia deschide o nouă anchetă împotriva miliardarului Boris Berezovski

„Berezovski le-a cerut public cetăţenilor ruşi să organizeze tulburări masive însoţite de violenţe sau acte ilegale pentru a împiedica învestitura preşedintelui ales Vladimir Putin” la 7 mai, anunţă comitetul de anchetă într-un comunicat.

Într-o scrisoare deschisă publicată pe site-ul postului de radio Ecoul Moscovei şi retrasă ulterior din cauza ameninţărilor cu urmăriri, dar disponibilă pe blogul lui Berezovski, miliardarul le-a propus o recompensă financiară celor care „îl vor opri pe criminalul periculos Putin”.

El le-a cerut ruşilor să facă în aşa fel încât coloana oficială a lui Vladimir Putin „să nu poată intra la Kremlin la 7 mai”.

Ales la 4 martie cu aproximativ 64 la sută din voturi în urma unui scrutin pătat de fraude, potrivit opoziţiei, Putin a depus jurământul cu mare fast la 7 mai, pentru un al treilea mandat la Kremlin, după cele din 2000-2008.

El a părăsit Kremlinul în 2008 pentru a deveni premier, deoarece Constituţia îi interzicea un al treilea mandat consecutiv de preşedinte.

Rusia a cerut de mai multe ori extrădarea lui Berezovski, care a făcut avere în momentul privatizărilor controversate din anii ’90 şi care a fost o perioadă de timp foarte apropiat de Kremlin, dar a fugit din Rusia după preluarea puterii de către Putin.

Londra a respins permanent aceste cereri şi i-a acordat în 2003 azil politic omului de afaceri, apropiat al fostului agent FSB Aleksandr Litvinenko, asasinat la Londra în 2006.

El a făcut deja obiectul unor urmăriri judiciare în Rusia, în special pentru „tentativă de lovitură de stat”, după o serie de interviuri în care susţinea înlăturarea regimului lui Vladimir Putin.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMV Petrom nu se așteaptă la probleme în alimentarea cu gaze la iarnă
OMV Petrom nu se așteaptă la probleme în alimentarea cu gaze la iarnă
Piaţa din România va avea suficiente gaze pentru a trece cu bine această iarnă, însă trebuie să ne asigurăm că putem ...
Cel mai mare studio independent de dezvoltare jocuri video din România îşi aduce CFO din Fortune 500
Cel mai mare studio independent de dezvoltare jocuri video din România îşi aduce CFO din Fortune 500
Amber Studio, cel mai mare studio independent de dezvoltare jocuri video din România, anunță consolidarea echipei de management ...
Holcim lansează în România gama de betoane DYNAMax. MIRO Offices din București, primul proiect din lume construit cu noul produs
Holcim lansează în România gama de betoane DYNAMax. MIRO Offices din București, primul proiect din lume construit cu ...
Holcim Romania lansează, în premieră în Europa, noua gamă de betoane de înaltă performanță DYNAMax. România este ...