Rusia este dispusă să ofere împrumuturi şi gaze mai ieftine pentru Ucraina

Oficialii ruşi au semnalat, luni, că sunt pe punctul de a semna mai multe acorduri cu Ucraina privind acordarea de împrumuturi şi ieftinirea preţului gazelor naturale, în ideea de a-i ajuta pe oficialii de la Kiev să pună capăt haosului economic şi a menţine Ucraina pe orbita Rusiei, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 16 dec. 2013, 14:05
Rusia este dispusă să ofere împrumuturi şi gaze mai ieftine pentru Ucraina

Autorităţile ucrainene se confruntă cu o criză politică majoră de la refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici, la sfârşitul lunii noiembrie, de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în favoarea unei apropieri cu Rusia. Decizia Kievului a determinat sute de mii de ucraineni proeuropeni să iasă în stradă, într-o mişcare de contestare care durează de peste trei săptămâni.

Unul dintre consilierii preşedintelui rus, Vladimir Putin, a sugerat luni că un acord de împrumut bilateral ar putea fi convenit cu prilejul vizitei lui Ianukovici la Moscova, care va avea loc marţi, iar separat un ministru ucrainean a declarat că este posibil să se ajungă la un acord pentru reducerea preţului gazelor naturale ruseşti.

‘Situaţia din Ucraina este atât de gravă încât fără împrumuturi, dintr-o parte sau alta, pur şi simplu nu vor mai putea menţine stabilitatea economică’, a declarat Andrei Belousov, consilierul economic al preşedintelui rus.

‘Nu exclud ca, dacă va fi cerut, un credit să fie oferit Ucrainei’, a mai spus Belousov.

Ministerul rus de Finanţe a confirmat că cele două ţări poartă negocieri cu privire la acordarea unui credit, iar ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavitsky, a declarat, la rândul său, că există o probabilitate crescută pentru ajungerea la un acord referitor la reducerea preţului plătit de Ucraina pentru gazele naturale livrate de Rusia.

Aceste declaraţii vin după ce comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, a scris duminică pe Twitter că UE a suspendat negocierile cu autorităţile ucrainene în privinţa acordului de asociere, din cauza lipsei unui angajament clar din partea preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document.

Autorităţile de la Kiev trebuie să găsească peste 17 miliarde de dolari în 2014 pentru a acoperi factura la gazele naturale şi a rambursa creditele care ajung la maturitate. Însă, capacitatea Guvernului de la Kiev de a-şi rambursa datoriile este afectată de reducerea rezervelor valutare, care, la finele lunii octombrie, se situau la 20,6 miliarde de dolari, o sumă care acoperă mai puţin de două luni şi jumătate de importuri.

Andrei Belousov nu a spus cât de mare va fi creditul oferit de Rusia, însă, potrivit unor surse de la Kiev, ar putea fi vorba despre un împrumut de 15 miliarde de dolari, iar Moscova va furniza în avans o sumă de 3 – 5 miliarde de dolari. Comparativ, cea mai mare sumă oferită până acum Ucrainei de Bruxelles a fost de 610 milioane de euro, însă oficialii europeni poartă discuţii cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi cu alte instituţii financiare pentru găsirea modalităţilor de a ajuta Ucraina.

Pe lângă credite, Ucraina vrea şi un preţ mai mic la gazele naturale furnizate de Rusia, în condiţiile în care, în prezent, plăteşte aproximativ 400 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Premierul ucrainean Mykola Azarov s-a declarat, duminică, încrezător că în curând se va ajunge la un acord pentru reducerea preţului. Sursele de la Kiev susţin că este posibilă o reducere de cel puţin 10-15%.

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, urmează să se întâlnească marţi la Moscova cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru discuţii pe tema cooperării economice şi schimburilor comerciale, urmând să semneze mai multe acorduri, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a administraţiei de la Kremlin.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...