Rusia face recensământul populaţiei, pe fondul crizei demografice şi a pandemiei

Rusia a lansat vineri al treilea recensământ de după destrămarea Uniunii Sovietice şi care ar urma să dezvăluie proporţiile crizei demografice cu care se confruntă această ţară, criză agravată şi mai mult de pandemia de coronavirus, informează AFP.
AGERPRES - vin, 15 oct. 2021, 12:33
Rusia face recensământul populaţiei, pe fondul crizei demografice şi a pandemiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut din relansarea demografică una dintre marile sale priorităţi după ce a preluat puterea şi, chiar dacă a repurtat un oarecare succes în ceea ce priveşte relansarea natalităţii şi creşterii speranţei de viaţă, Rusia nu a ieşit niciodată dintr-o criză demografică care durează de decenii, scrie Agerpres.

Acest recensământ, care se desfăşoară în intervalul 15 octombrie – 14 noiembrie, este al treilea din istoria post-sovietică a Rusiei, după cele din 2002 şi 2010. Pentru prima dată, el se va desfăşura în mare parte online, după ce a fost amânat de mai multe ori din cauza pandemiei.

Însă, este deja clar că populaţia rusă continuă să scadă, o evoluţie care s-a accelerat odată cu pandemia de COVID-19, responsabilă numai ea pentru peste 400.000 de morţi de la începutul ei în 2020, potrivit agenţiei pentru statistică Rosstat.

Realitatea demografică este şi mai sumbră. Rusia a pierdut 510.000 de locuitori în 2020 şi alţi 595.000 în perioada ianuarie-august 2021.

Datele Rosstat arată o mortalitate în creştere puternică din cauza pandemiei, în timp ce natalitatea stagnează.

După o scurtă perioadă de creştere, populaţia rusă a scăzut din nou din 2018, generaţia născută în primii ani post-sovietici, marcaţi de o scădere a natalităţii, ajungând la vârsta la care poate concepe copii.

Chiar înainte de pandemie, preşedintele rus a anunţat un nou plan menit să crească până în 2024 rata de fertilitate a femeilor din Rusia de la 1,4 până la 1,7. Urmau să fie oferite mai multe avantaje financiare pentru familiile cu mai mulţi copii, printre care acces gratuit la cantinele şcolare.

Pandemia de COVID-19 a dat o lovitură puternică demografiei şi continuă să o facă, ruşii întârziind să se vaccineze, restricţiile sanitare fiind unele limitate, iar distanţarea fizică sau portul măştii sanitare nefiind în general respectate.

Din iunie, Rusia se confruntă cu cel mai ucigător val epidemic, cauzat de varianta Delta.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...