1EUR = 4.8641 RON | Bucureşti 30 º

Companii

Rusia: Gazprombank, al treilea grup bancar rus, ar putea primi un ajutor de stat de 2,23 miliarde de dolari

Guvernul de la Moscova negociază acordarea unui ajutor de stat de până la 100 miliarde de ruble (2,23 miliarde de dolari) pentru majorarea capitalului băncii de stat Gazprombank, transmite Reuters.

24 noi, 2014 | Agerpres

Banii ar urma să vină de la Fondul Naţional de Sănătate.

În iulie, UE a anunţat că bănci de stat, precum Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank şi Rosselkhozbank, se află pe lista băncilor şi a altor instituţii sancţionate ca răspuns la implicarea Rusiei în estul Ucrainei. Investitorilor europeni li se interzice să achiziţioneze acţiuni sau obligaţiuni cu scadenţa de peste 90 de zile emise de aceste bănci după 1 august.

De asemenea, Guvernul de la Moscova analizează acordarea unui ajutor de stat de până la 250 miliarde de ruble celui de-al doilea grup bancar rus, VTB, cu subsidiare în Austria şi Cipru.

Alexei Simanovsky, prim vicepreşedinte al Băncii Centrale a Rusiei, a estimat luni că profitul sectorului bancar rus va ajunge anul viitor la 1.000 de miliarde de ruble (22,26 miliarde de dolari), iar băncile îşi vor extinde portofoliul de credite cu 12-15%.

Alexei Simanovsky a adăugat că se aşteaptă ca în 2015 depozitele băncilor ruseşti să se majoreze cu aproximativ 10%, comparativ cu 2014.

Sancţiunile impuse companiilor ruseşti din sectorul bancar, energetic, militar aveau ca obiectiv penalizarea Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina. Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat măsuri de limitare a accesului la capital pentru Moscova.

Analiştii susţin că excluderea principalelor bănci ruse de stat de pe pieţele europene de capital va duce la creşterea costurilor de finanţare, scăderea profiturilor şi a capacităţii lor de creditare.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO